Mozaik

Eltűnhetnek Ausztráliából a karácsonyi bogarak

Wikipédia
Wikipédia
Ha nincsenek beporzók, hamarosan a növények is eltűnhetnek Ausztráliából.

Ausztráliában az ünnepek a karácsonyi bogár (Anoplognathus-nemzetség) eljövetelével kezdődnek – írta a BBC.

December vége felé Ausztráliában éppen tombol a nyár, ebben az időszakban jelennek meg tömegesen a karácsonyi bogarak. Bár a tudósoknak kevés adat áll rendelkezésükre, a színpompás, fényes és esetlen mozgású állatok száma szemmel láthatóan évről évre csökken.

A tudósok azt kérik az ausztrál lakosoktól, hogy a Christmas beetle count project keretében segítsenek megszámlálni a karácsonyi bogarakat.

Wikipédia

A karácsonyi bogarak 35 faja közül szinte az összes csak Ausztráliában él, és különleges fajnak számít. A tudósok szerint valószínű, hogy a karácsonyi bogarak eltűnésének hátterében az élőhelyük pusztulása áll. A színpompás bogarak az eukaliptuszfák leveleit rágcsálják, a lárváik pedig őshonos növények gyökereit.

Ha kiirtják a füves, nyílt erdőségeket, nem marad terepük a lárváknak, és a bogarak nem fejlődhetnek ki. A növényeknek a trópusi és szubtrópusi környezetben különösen nagy szükségük van a beporzást végző rovarokra. Ha nincsenek rovarok, a növények sem tudnak szaporodni.

A novemberben az Invertebrates Australia nonprofit szervezettel indított közösségi tudományos projekt keretében eddig az 1899 megfigyelő 33 fajt azonosított.

Kapcsolódó
Kihalás fenyegeti a szentjánosbogár-féléket, az éjszaka lámpásait
A mesterséges fény az egyik legnagyobb ellenségük.
Olvasói sztorik