Mozaik

Január ide vagy oda, násztáncot járnak az alföldi kercerécék

Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Normális esetben tavasszal szoktak párosodni.

Gyönyörű filmet készítettek a Csaj-tónál gyülekező récékről – ezt mutatta be a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság egyik munkatársának kisfilmje.

Napok óta érkeznek a hírek szokatlan jelenségekről, melyek többségének hátterében a szokatlanul enyhe tél áll. A napokban egy újabb különös eset történt, Puskás József természetvédelmi őrkerület-vezető látványos filmje a Csaj-tónál több ezres számban gyülekező récékről tudósított.

Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A szakember számos ritka faj egyedeit figyelte meg. Tőkés, kendermagos, fütyülő, nyílfarkú, kanalas, csörgő és kercerécék is népes csapatokban láthatóak a tó vizén.

Az enyhe tél hatására a Csaj-tó térségében rengeteg a réce, tavaszi vonuláshoz hasonló számban gyülekeznek, egyes fajoknál még az őszi egyedszámokat is felülmúlja jelenlétük. A madarászok friss számlálásai szerint 770 fütyülő réce, 400 nyílfarkú réce, közel 1000 kanalas réce, 200 kendermagos réce, 5800 csörgő réce, valamint 50 kerceréce volt a napokban az alföldi tónál.

A tőkés réce kivételével a többi faj hidegebb teleken csak igen kis számban mutatkozik. Azt, hogy “tavaszt éreznek” a récék, jól mutatja a kercerécék násztevékenysége.

Kapcsolódó
Róka vadászott a sok ezer vadlúd gyűrűjében a tatai Öreg-tónál
A legfrissebb adatok szerint már 42 ezer madár van a helyszínen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik