Mozaik

Víz alatti kerékpárparkoló épült Amszterdamban

A város központi pályaudvaránál épült meg négy év alatt az órásgarázs, amely 7000 kerékpár tárolására alkalmas.

A beruházás 60 millió euróba került és a cél az volt, hogy a munkába vonattal ingázók kulturált tárolási lehetőséget kapjanak az eddig kaotikus felszíni parkolás helyett – írta a The Guardian.

Az első 24 órában ingyenes a parkolás, majd naponta 1,35 eurót kell fizetni. A modern és biztonságos parkolóból mozgólépcső viszi fel az utasokat az állomásra, ahol naponta több mint 200 ezer ember fordul meg.

Jelenleg piros és zöld lámpák mutatják a szabad helyeket a parkolóban, májustól pedig egy dinamikus rendszer segít majd tájékozódni a kerékpárok tárolásában.

Amszterdamban messze a kerékpározás a legnépszerűbb közlekedési forma. A főváros 835 ezer lakosa naponta 665 ezer kerékpáros utat tesz meg, az útjainak pedig a 36 százalékkát két keréken tekeri, szemben a 24 százaléknyi autós úttal. Érdekesség, hogy Hollandia 17,8 milliós lakosságára 23,4 millió kerékpár jut.

Itt a time-lapse videó az építkezésről:

Kapcsolódó
Nagyon sokan a félelem miatt nem ülnek kerékpárra
Egy ausztrál kutatás jutott arra a következtetésre, hogy a kerékpározásra ösztönző legfontosabb feltétel a biztonságos, autóktól elválasztott kerékpárút.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik