pexels
Mozaik

Szennyvíz segítségével fűtik majd a bécsi lakásokat

Már megérkeztek Bécsbe Franciaországból azok az óriási hőszivattyúk, amelyek segítségével a szennyvízből is távhőt lehet előállítani. Ezzel az eljárással kezdetben 56 ezer, 2027-re pedig a tervek szerint már közel 110 ezer bécsi háztartást látnak majd el klímasemleges távhővel.

Az Eurocomm-PR Budapest, Bécs külképviseleti irodája arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Franciaországból vásárolt hőszivattyú már a simmeringi víztisztító telepnél várja a beszerelést, teljesítményük együttesen 55 megawatt.

Az eljárás révén az Ebswien szennyvíztisztító telepet elhagyó, tisztított szennyvizet mielőtt a Dunába engednék, a megtisztított szennyvíztől hőcserélők segítségével hőt vonnak el, 6 Celsius-fokkal csökkentik a víz hőmérsékletét. Az így nyert hővel több mint 90 Celsius-fokos vizet állítanak elő, amelyet a bécsi távhőrendszerbe táplálnak. A berendezések működtetéséhez szükséges áramot közvetlenül a freudenaui vízerőmű szolgáltatja, az előállított távhő így teljesen klímasemleges.

A 70 millió eurós beruházás – amelyet az Osztrák Klímavédelmi Minisztérium támogatásával valósítanak meg – lehetővé teszi, hogy évente mintegy 300 ezer tonna szén-dioxiddal kevesebb kerüljön a levegőbe.

A közlemény szerint az osztrák főváros távhőhálózata jelenleg több mint 1300 kilométer hosszú, az egyik legnagyobb Európában. A távhőhálózatot a Wien Energie energiaszolgáltató működteti, amely 440 ezer bécsi háztartást, valamint 7800 üzleti és intézményi nagyfogyasztót lát el. Jelenleg a megtermelt távhő több mint fele származik kapcsolt erőművekből, vagyis földgázból, a távhő egyharmada hulladékégetésből, a maradék pedig biomasszából, ipari hulladékhőből és földhőből.

A Wien Energie célja, hogy 2040-re teljesen klímasemleges távhővel lássa el az osztrák főváros háztartásait.

Kapcsolódó
Felére csökkenhet a gázfelhasználás Szegeden
Európa második legnagyobb geotermikus távhőrendszere épül a városban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!