Mozaik

Gigantikus méretű a világ legnagyobb tündérrózsája

kew garden
kew garden
Levele meghaladja a 3 métert, virágai kinyílva 36 centisek is lehetnek. Új Guinness-rekord.

A legnagyobb óriás-tündérrózsa faj mostantól a Victoria boliviana, amely 3 méteres leveleket is hozhat, írta a Greenfo.

A faj észak-kelet Bolívia, El Beni vizes területein őshonos. Teljesen kinyílva a virágjai akár 36 centiméter nagyok is lehetnek. A faj leírására meglepő módon csak 2022 júliusában került sor a Frontiers in Plant Science folyóiratban.

2023. január 30-án a Guinness bizottság hivatalosan elismerte a rekordot: a Victoria boliviana a világ legnagyobb óriás-tündérrózsa faja.

Időközben kiderült, hogy még 2012-ben egy kiemelkedően nagy levelekkel rendelkező V. boliviana nőtt a bolíviai La Rinconada kertben. A 3,2 méter átmérőjű levél 3,37 méteresre nőtt, ha a széleket is kiegyenesítették.

A levél felületet 7,55 m²-esnek bizonyult, ami két hatalmas franciaágy méretét jelenti. Ez a levél nem csak a legnagyobb tündérrózsa levél, de egyben a világ legnagyobb osztatlan (egyszerű) levele is.

La Rinconada-ban annyira büszkék a gigantikus levélre, hogy gipszbe öntötték és természetes színeire festették, hogy örökre megmaradjon. Mindig sejtették, hogy az ott élő tündérrózsák különlegesek, ezért ott csak ’La Rinconada Victorias’-nak hívták őket.

Az óriási levél kifejlődését vélhetően több tényező segítette: a szokásosnál melegebb időjárás, sok esővel, és a rengeteg koi ponty a tavacskában, akik szerves trágyával látják el a növényeket.

Kapcsolódó
Alig 1 milliméteres a világ legkisebb virága
Magyarországon is akad belőle bőséggel.
Olvasói sztorik