Mozaik

Kaktuszinváziótól szenvednek a svájci síparadicsomban

Pixabay
Pixabay
Ahol megjelennek a kaktuszok, vastag párnaként terülnek a földre, és lehetetlenné teszik más fajok fejlődését.

Kaktuszok nyílnak a svájci hegyoldalakon – írta a TheGuardian.

Egyre másra jelennek meg híradások a bolygónkon tapasztalható szélsőséges időjárási jelenségekkel kapcsolatban.

A svájci Valais kanton lakói megszokták, hogy hegyoldalaikat télen hó borítja, nyáron pedig havasi virágszőnyeg. De ahogy a globális felmelegedés fokozódik, egyre gyakrabban találnak egy invazív fajt, amely kolonizálja a lejtőket.

Valais egyes részein elszaporodtak a fügekaktuszfajok, amelyek behatolnak a természeti rezervátumokba, és veszélyt jelentenek a biológiai sokféleségre. Kilenc faj terjedt el a napfényes, déli fekvésű, 700 méteres magasság alatti lejtőkön, ahol vetélkednek az endemikus fajokkal.

Pixabay

Egyes becslések szerint a nemszeretem növények a svájci lankákon már az alacsony növénytakaró 23-30%-át teszik ki. Jelenlétükről a szomszédos alpesi régiókban is beszámoltak, így a svájci Ticinóban és Grisonsban, valamint az olaszországi Aosta-völgyben és Valtellinában. Kilenc Opuntia faj közül négy jelent veszélyt a helyi ökoszisztémákra.

Az Alpok melegebb éghajlata és a csökkenő hótakaró ideális feltételeket teremt a terjedéshez.

A fügekaktusz fajok gond nélkül elviselik a -10 vagy -15 fokos hőmérsékletet, de nem szeretik a hótakarót. Ma már alacsonyabb tengerszint feletti magasságban egyre ritkább a hó az Alpokban, így az invazív kaktuszok ideális körülmények között szaporodhatnak akár a sípályákon is.

A svájci hatóságok felvilágosító kampányt is indítottak, hogy tájékoztassák az időnként kaktuszt ültető lakosokat és a turistákat a veszélyről.

Kapcsolódó
Elérte az Alföldet a kaktuszinvázió
Jellemzőjük, hogy nem őshonosak, viszont rendkívül szívós növények, melyek veszélyesek lehetnek a hazai növényvilágra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik