Mozaik

Gigantikus kőfalak őrzik az inka építészet titkait

Facebook / Megalithic Marvels
Facebook / Megalithic Marvels
A legerősebb földrengéseknek is ellenálltak.

Már a középkorban hihetetlen teljesítményre voltak képesek az Andokban, erről tanúskodnak az évszázadok óta sziklaszilárdan álló gigantikus kőépítmények.

Dél-Amerika és egyben Földünk egyik legtitokzatosabb helye a perui Andokban található. Machu Picchu, a megalitokból emelt inka város az Andok hegyláncai között, nehezen megközelíthető hegyoldalban bújik meg, kétezer méterrel a tengerszint felett.

Pixabay

A különös hely közelében azonban egy másik lenyűgöző építészeti emlék is évszázadok óta őrzi építői titkát.

Ollantaytambo, a Cuzco-ban kezdődő Sagrada-völgy végén helyezkedik el. Az egyedülálló inka régészeti lelőhely Peru déli részén, mintegy 2792 m tengerszint feletti magasságban található Urubamba tartomány Cusco régiójában.

Ollantaytambo egy impozáns erőd, amely a Nap templomával csúcsosodik a felhők fölé. Az óriás kőfal 90 tonnás monolitokból áll.

A szakembereknek ötletük sincs, hogyan tudták az építők feljuttatni a szédítő magasságba a kőtömböket a mintegy 500 méter tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő kőfejtőből.

Pixabay

Megválaszolatlan kérdés, hogyan tudtak 90 tonnás megalitokat megmozgatni több mint 1300 méteres tengerszint feletti magasságban kiépített útszakaszok nélküli terepen.

A kérdések sora itt sem ér véget. Arra is régóta kíváncsiak a régészek, hogyan tudták az inkák a 15. században ilyen mértani pontossággal összeilleszteni a hatalmas tömböket.

Pixabay

A gigantikus falat közelről megvizsgálva válik nyilvánvalóvá, mennyire pontosan összecsiszolták a köveket. Hihetelen, hogy a sziklák közé egy késpengét sem lehet becsúsztatni. A tökéletes illesztés mellett a tömbök különleges megformálása is páratlan építészeti bravúr, “három dimenziós puzzle” módjára kapaszkodnak egymásba a megalitok.

Az inka romvárosokhoz hasonló, óriás kőtömbökből emelték jóval korábban az egyiptomi piramisokat is. Az óriás gúlák építése körül is számos kérdés felmerült.

Pixabay

A fáraók nyughelyét rejtő hatalmas építmények 10-12 tonnás köveit is hasonló módon, kötőanyag nélkül rögzítették egymáshoz. Földünkön az itt felsoroltakon kívül még számos helyen, több földrészen találhatók bizonytalan eredetű megalit építmények.

Kapcsolódó
Újra felbukkant a monumentális spanyol kőkör
Spanyolországban felszínre bukkant egy hétezer éves kőkör.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik