Mozaik

Szigorúan büntetik a világító díszhalak árusítását

Nébih
Nébih
10 millió forintos bírságot is kaphatnak érte a kereskedők.

Országszerte több kisállat-kereskedésben is genetikailag módosított (GMO) díszhalak értékesítését igazolta a Nébih. Az érintett vállalkozásokkal szemben eljárás indult, összességében milliós nagyságrendű bírságra számíthatnak. A hatóság kiemelten felhívja a kereskedők figyelmét, hogy a génmódosított állatok forgalomba hozatala az Európai Unióban szigorúan tilos – írta közleményében a hatóság.

Az állatjóléti előírások betartását vizsgálták az elmúlt hónapokban a hazai kisállat-kereskedésekben a Nébih ellenőrei. Az üzletek egy részében azonban szokatlanul élénk színű, UV fény alatt „világító” „színes tetra” és „kiwi szumátrai díszmárna” halakra figyeltek fel a szakemberek. Próbavásárlást tartottak, majd a halaknál a Nébih laboratóriuma igazolta, hogy valóban genetikailag módosított egyedekről van szó.

A kedvezőtlen tapasztalat miatt a Nébih összehangolt célellenőrzést tartott februárban az előzetes adatgyűjtés szerint érintett Fejér- és Hajdú-Bihar vármegyei, valamint fővárosi díszhal árusító kereskedésekben. A genetikai vizsgálatok minden esetben igazolták: a halak rendkívüli színét az okozza, hogy a genetikai állományuk egy másik élőlény, jellemzően tengeri medúza vagy korall génjeit is tartalmazza.

A “világító” halak

Az úgynevezett „színes tetra”-ként forgalmazott, fekete tetrából (Gymnocorymbus ternetzi) és pl. „kiwi szumi” fantázianéven szumátrai díszmárnából (Puntius tetrazona) idegen gén hozzáadásával előállított halak a törzsalak fajnál jóval színesebb, dekoratívabb változatok. Ismertek még a zebradánió (Danio rerio), sziámi harcoshal (Betta splendens), vitorláshal (Pterophyllum scalare) és Stendhal-hal (Epalzeorhynchos bicolor vagy Labeo bicolor) génmódosított változatai is.

Az Európai Unió a génmódosított állatok forgalomba hozatalát nem engedélyezi, így a vonatkozó irányelv alapján a szóban forgó állatok értékesítése jogellenes.

A génmódosított díszhal behozatala, forgalmazása, szállítása 300 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő bírsággal sújtható.

A Nébih az érintett vállalkozásokkal szemben eljárást indított, melyek lezárásakor milliós nagyságrendű bírság várható. A hatóság kiemelten felhívja a kisállat-kereskedők figyelmét, hogy a génmódosított állatok forgalomba hozatala az Európai Unióban tilos. A jogellenes gyakorlatot a jövőben is kiemelten ellenőrizni fogják a szakemberek.

Kapcsolódó
Közép-amerikai díszhal honosodott meg a Hévízi-lefolyóban
Egy felelőtlen akvarista telepítette be.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik