Mozaik

Mosógépdobban, ketrecekben tárolt halakat mentettek a halőrök Csepelen

Nébih
Nébih
Háromszáz kilogrammnyi illegálisan tárolt halat engedtek vissza a bányatóba.

Háromszáz kilogrammnyi illegálisan tárolt halat engedtek vissza a csepeli kavicsbányatóba – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Rendkívüli ellenőrzést végeztek a Nébih Állami Halőri Szolgálat és a Magyar Országos Horgász Szövetség halőrei a csepeli kavicsbányatavon október elején. Ötvenhat esetben jelenleg is vizsgálat zajlik a halvédelmi jogszabályok megsértése miatt.

A halőrök – akik csónakból ellenőrizték a halvédelmi jogszabályok betartását – a vártnál lényegesen több szabálytalanságot tapasztaltak: jogosulatlan horgászat, halászat, a megengedettnél több bottal végzett horgászat, fogási napló vezetésének hiánya, valamint a mennyiségi és méretkorlátozás be nem tartása miatt 12 horgásztól vették el az engedélyt.

Az akció során összesen 82 vízben elhelyezett, őrizetlenül hagyott, túlnyomó részt szakszerű haltárolásra alkalmatlan eszközt számoltak fel, például haltartó hálót, mosógépdobot, ketreceket, varsákat, amelyekből több mint 300 kilogramm halat engedtek szabadon. A halak többsége sérült, teljesen lesoványodott állapotban volt.

Felhívták a horgászok figyelmét arra, hogy a meg- és kifogott halak kínzása tilos, a számukra okozott fizikai sérülés nem haladhatja meg a halászmódszerből, illetve a horgászmódszerből adódó szükséges minimumot. A kifogott halakat maradandó sérülést nem okozó módon élve kell tartani vagy azonnal le kell ölni. A megtartani nem kívánt halat pedig rögtön vissza kell helyezni a vízbe. A horgász zsákmányát legfeljebb 48 órán át tárolhatja vízijárművén vagy horgászhelyén, de csak amíg maga is a helyszínen tartózkodik. Emellett legfeljebb a területi jegy szerinti kétnapi, a korlátozásoknak megfelelő mennyiségű halat tarthat magánál. Ha többen horgásznak együtt, mindenki elkülönítetten kell, hogy tárolja a saját fogását. Ha a horgász elhagyja a horgászhelyét vagy a vízpartot, köteles a zsákmányát magával vinni.

Kapcsolódó
110 mázsa hal pusztult el nyáron a Velencei-tóban
A tömeges halpusztulás a horgászturizmust és érzékenyen érintette a tónál.
Olvasói sztorik