Mozaik

Hazatérhet Lengyelországba a világjáró gólya

Madárkórház Alapítvány
Madárkórház Alapítvány
Március 15-én engedik el a Hortobágyon.

Hamarosan elhagyhatja a Hortobágyi Madárkórházat egy sokat megélt gólya.

Nowy Dwor kalandos története Lengyelországban kezdődött. Alig kelt ki a tojásból tavaly augusztusban, táplálékhiány miatt az egyik szülő kidobta a fészekből.

A fióka csodával határos módon sikeresen földet ért, és elszállították Lubniany-ba, ahol a vadmentő alapítvány mentőállomására került. A lengyel madarászok kerestek az elárvult szárnyas számára egy másik családot. Az új szülők és a két fészekben lakó gólyafi is elfogadták a kis jövevényt, aki hamarosan Gps-es jeladót is kapott a hátára.

A mostohaszülők felnevelték a gólyácskát, aki közben repülni is megtanult.

Nowy Dwor egy ideig a lengyel-cseh határ közelében táplálkozott, majd augusztus 30-án útnak indult. Egy nap alatt átrepülte a Tátrát és megérkezett Tokajhegyaljára. Tállya mellett valószínűleg egy szigeteletlen villanyvezeték okozta baleset következtében megsérült a szárnya és a lába.

Az utcán sétálgató gólyát jelentették az Aggteleki Nemzeti Park munkatársainak, akik a Mályi Madármentő Állomásra szállították a madarat. A mentőállomáson ellátták a sérültet, és másnap, szeptember 1-én átszállították a Hortobágyi Madárkórházba, ahol Dr Déri János átnézte a gólya sérüléseit.

Madárkórház Alapítvány

Nowy Dwor ekkor már annyira rossz bőrben volt, hogy a telet a madárkórházban kellett töltenie, hogy megerősödhessen. A madár közel 200 napig élvezhette a hortobágyi madármentők vendégszeretetét.

A lengyelországi kutatók eközben arra lettek figyelmesek, hogy a gólya jeladója a magyarországi közútról küld jeleket, ezért felvették a kapcsolatot a magyar madarászokkal.

A Hortobágyi Madárkórház március 15-i rendezvényén a gólyát útjára engedik. A madarászok bíznak benne, hogy a felgyógyult madár sikeresen visszatérhet Lengyelországba.

A nemzeti ünnepen egyébként Nowy Dwor mellett mérgezéséből felépült rétisast, egerészölyveket és közel 30 fehér gólyát adnak vissza a természetnek.

A cikkben szereplő fotókat a Madárkórház Alapítvány bocsájtotta rendelkezésre.

Kapcsolódó
Ezt tegyük, ha sérült gólyát találunk
A fehér gólya fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.
Olvasói sztorik