Mozaik

Ötödször tért vissza sérült párjához Dömösre a fehér gólya

birdmania webkamera/dömös
birdmania webkamera/dömös
Szofi és Macus szerelme európai viszonylatban is egyedüli.

Macus, a tartósan sérült hím fehér gólya 2016 óta él a dömösi Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpontban az ismert állatmentő, Márton András portájának kertjében. A madár 2016 áprilisiban lőtt sebbel került ide, amikor bal vállából egy sörétet kellett kioperálni. Rehabilitációja után a gólya nem vonult el télen a melegebb égtájak felé, mert sérülése maradandónak bizonyult: nem tud repülni.

Kapcsolódó
Százezernyi gólya indul a szellők szárnyán Isztambulból Afrikába
Felemelő látvány a gyülekezés és a fegyelmezett összetartás.

Márton András 2017 kora tavasszal úgy döntött, hogy készít Macusnak egy fészekállványt abban a reményben, hátha “hátha beköltözik hozzá egy menyecske”. Így is történt: az év áprilisának közepén jött a szerelem a Szofinak keresztelt tojó személyében. A két gólya találkozását még abban az évben fiókák követték.

Azóta Szofi minden nyár végén elrepül Afrikába, tavasszal pedig visszatér párjához, Macushoz, aki a dömösi kertben várja őt.

2021-ben március 30-án érkezett vissza teleléséből a madár, idén ehhez képest kicsit késett.

Április 7-én 14 óra 22 perckor landolt kertünkben lévő költőhelyén Szofi, akit Macus már jó ideje várt, jelezve mindezt a fészek folyamatos rendezgetésével, alakításával. Örömünkre a teleléséből immár ötödik alkalommal hozzánk visszatérő tojó egészséges, máris megkezdték a szerelmeskedést

– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére Márton András.

A megérkezés pillanatai

A dömösi gólyafészekről az élő webkamera közvetítés IDE KATTINTVA nézhető.

Szofi és Macus szerelme Európa viszonylatban is egyedüli. 2019-ig a horvátországi Klepetan és párja állt a figyelem középpontjában, ahol 17 éven át repült haza sérült párjához a hím madár.  A történet azonban – mint a Sokszínű vidék is megírta – sajnos befejeződött.

Kapcsolódó
Elpusztult a sérült párjához 17 éven át visszatérő gólya
Szomorú véget ért a gólyavilág legismertebb párjának szerelmi története.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik