Mozaik

Csőrét és lábát törte a kétszer is áramütést szenvedett kisgólya

Rezeg a léc, hogy az idén született és Dömösön gondozott madár megmarad-e vagy sem, ezért elkél a sok drukk neki.

Márton András dömösi madármentő munkájában különös figyelmet kapnak a fehér gólyák, és sajnos nem mindig önszántából. Az elmúlt években alig telt el úgy nyár, hogy ne kellett volna áramütést szenvedett gólyát megmentenie, miközben folyamatosan kéri az áramszolgáltatót, hogy minden gyilkos középfeszültségű vezetéket, oszlopot föld alatti vezetékre cseréljen.

De mindhiába.

Az egynapos korától Márton Andrásék vadmadár mentőhelyén nevelkedett Zoknit néhány nappal egyéves kora előtt  érte áramütés, melyben elpusztult. Ugyancsak áramütést szenvedett a madárvédő által 2015-ben magához vett, és felnevelt, Elek névre keresztelt gyűrűs fehér gólya Törökországban.

Néhány napja Esztergomból érkezett egy idén született gólya a dömösi madármentőhöz. A madár eddigi rövid élete már-már drámai, ha azt nézzük, hogy kétszer szenvedett áramütést, és közel sem biztos, hogy a gondos ápolás és törődés ellenére túléli a sérüléseket.

A Blue névre keresztelt többszörösen sérült fiatal fehér gólya története

  • 2020. 06. 17: Mocsán gyűrűzték.
  • 2020. 08. 03.: Mocsán fotózták a fészekben a testvérével.
  • 2020. 08. 17.: Több napos, áramütés okozta, férgekkel teli sebbel és combcsonttöréssel találtak rá röpképtelen állapotban Érsekújvár közelében.
  • 2020. 09. 02.: Elszökött a Komáromtól nem messze lévő mentőhelyről.
  • 2020. 09. 03.: Esztergom-Kertváros mellett ismét áramütés érte, ezúttal a csőrét robbantva szét.
  • 2020. 09. 03.: A dömösi madármentőhöz került a gólya.

A sérült madár a hozzánk kerülése napján alapos vizsgálaton esett át dr. Széles Dóra segítségével altatásban. Hiányzik a szárnya hegye az első áramütés miatt, vele együtt 4 nagy toll, így vonulni sosem tud, sőt manőverezni is csak ügyetlenül. A szárnyhegyen 4 toll tőben le lett vágva, a sebet pedig antiszeprikus sprével befújták. Az érintett részen a szövet elhalt, új toll itt nem fog nőni. A röntgen során egy vélhetően a korábbi áramütés idején az oszlop tetejéről a földre eséskor szerzett csombcsonttörést is találtunk.  Ez spontán forrt össze, sokat tenni vele nem lehet. Így viszont a jobb lába 2-3 centivel rövidebb lett, így örökké sántítani fog

– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére Márton András.

A csőrével megküzdöttek, és ez most a gólya Achilles-sarka. Ha a csőr gyógyulni kezd, lehet remény a gyógyulásra, ha viszont  annak felső élő szöveti része elhal, akkor leszakadhat a felső csőr, ami gyógyíthatatlan, és ez esetben nem kínálkozik más megoldás, mint a madár elaltatása.

Még altatásban visszaigazgattuk a csőrben a helyükről kimozdult szilánkokat, igy vissza tudtuk a helyére illeszteni a felső káva felfelé orrlyukig hasadt darabját, s ragasztással rögzítettük. Így is hiányzik a felső káva jó része, de megszüntettük a vérzést, már mindkét orrlyukon át tud szabadon lélegezni. A csőr hosszanti törésével, egy nagy darab hiányával egy kiterjedt vérző, s igen érzékeny seb keletkezett. Ezt steril sebragasztóval burkoltuk, megelőzendő, hogy a legyek beköpjék, illetve, hogy újra es újra vérezni kezdjen

– mesélt a beavatkozásról a madármentő.

Ha a csőr gyógyul, ráépítenek egy protézist carbon szövet es epoxy segítségével a csonkra, így tudna önállóan enni és inni. Mivel a csőr folyamatosan nő – és ha Blue szerencsés, s az élő szövet nem sérült súlyosan, akkor – a hiányzó rész 3-6 év alatt elméletileg visszanőhet.

Blue a mentés óta már magától iszik.  Külön vödre van, abban mindíg friss és tiszta víz, s abból napi kétszer – felügyelet mellett – ihat, abban pacsálhat, játszhat a csőrével egy kicsit. De csak kicsit.

Enni nem tud önállóan, kézből elfogadja a kaját, és ez nagy előrelépés a korábbi – mindkettőnk életét megkeserítő – stresszes töméshez képest. Jó hét alatt megtanulta, hogy csak a csőre felső felével tud fogni, a hegyével nem. Rájött, hogyha elejti a falatot, felesleges böködni a csőrével, mert nincs esélye felvenni. Ilyenkor egyből rám néz, várva, hogy felvegyem, odaadjam neki a kaját

– említette a madármentő.

Ahogy Márton András végezetül fogalmazott: rezeg a léc, hogy Blue megmarad-e vagy sem, ezért elkél a sok drukk neki.

Úgyhogy: kitartás, kismadár!

Kiemelt kép: Facebook/Márton András

Szinte teljesen elpusztította Aszód egyetlen gólyacsaládját az áram
Rendkívül szomorú esetről számolt be pénteken az Északi Gólyahír nevű Facebook-oldal egyik követője.
k/

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik