Mozaik

Mi a legbiztosabb fogamzásgátló módszer a kisállatoknál?

Pixabay
Pixabay

Az állattartás nemcsak a felhőtlen örömről, az édes simogatásokról, a cuki fotókról szól, hanem a felelőségről, a gondoskodásról is. A kutyák és főleg a macskák esetében is a nem kívánt szaporulat vezet sokszor oda, hogy az út szélére kerülnek a kölyök állatok.

Jobb eseteben befogadja őket egy menhely, majd örökbe adják, rosszabb esetben magukra maradnak és vagy elpusztulnak vagy kóbor állatokká válnak.

A tavasz az állatoknál a párosodási időszak kezdete is, így ismét aktuális a téma, hogy mit lehet tenni, hogy féken tartsuk a szaporulatot. A macskák akár már 5 hónaposan is ivaréretté válnak. Innentől kezdve évente két tüzelésre biztosan számíthatunk, általában a tavaszi és az őszi hónapokban. De a cicák akár 3-4 almot is világra hozhatnak évente.

Több közösségi fórumon is téma szokott lenni, hogy vannak-e egyáltalán fogamzásgátlási lehetőségek a kisállatoknál az ivartalanításon kívül. Van, aki azzal érvel, hogy neki nincs pénze a drága műtétre.

A kémiai fogamzásgátgátlásnak két módja ismert, a tabletta és az injekció formában beadott hormontartalmú szer, ami kétélű fegyver. Bár a nőstény macskák – a kutyákkal ellentétben – nem hajlamosak a hormonális beavatkozás miatt kialakuló gennyes méhgyulladásra, a betegség náluk is előfordulhat. Hosszú távon ugyanis nem mindig lehet büntetlenül beavatkoznia természet rendjébe.

Dr. Reményi Blankát, szentendrei állatorvost kérdeztük meg a témában, aki nagyon határozottan kezdte nyilatkozatát:

Nincs fogamzásgátlás, csak ivartalanítás.

Az állatorvos kiemelte, hogy személy szerint akkor se javasolta szívesen a tablettás megoldást, amikor még Magyarországon is forgalomban volt az álaltgyógyászati készítmény, mert nagyon súlyos mellékhatásai vannak, nem véletlenül vonták ki a forgalomból.

Pixabay

A humán gyógyszereket – mint például a Provera tablettát – nem etikus felhasználni, sőt ajánlani sem.

Ebben a kérdésben is csak azt tudom tanácsolni, hogy a felelős állattartói magatartás  a pénzügyekre is
vonatkozik. Addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér. Ne tartsunk kisállatot, ha a pénztárcánk nem engedi. Viszont aki két hónaposan szerez be magának egy macskát, akkor van négy hónapja rá, hogy félretegye a pénzt az ivartalanításra

– fogalmazott Reményi Blanka, aki azt is javasolta, hogy érdemes felvenni a kapcsolatot állatvédő szervezetekkel, mert minden évben vannak ivartalanítási akciók.

Sajnos én is úgy látom, hogy a felelős állattartást manapság gyakran nem a szívünkhöz, hanem a pénztárcánkhoz igazodik, ezért már az állattartás tervezésének első fázisában vegyük figyelembe a lehetőségeinket és alaposan gondoljuk át, hogy mit bír el a büdzsénk

– szögezte le az állatorvos.

Egy macskás fórumon is feltettük a kérdést és az egyik hozzászóló a doktornő tanácsait erősítette meg.

A hölgy három macskát nevel, ebből kettő nőstény és ő is az ivartalanítási akciókat figyelte, így sikerült 15 ezer forintért elvégeztetnie a műtétet. Elmondása szerint  ezt az összeget félre tudta tenni a kedvence érdekében. Egy másik hozzászóló pedig arról írt, hogy egy ismerőse a tablettás megoldással szerette volna elkerülni a szaporulatot, ami egy ideig működött, de aztán a leánymacskából mégis anyacica lett egy nyáron.

Mindent összevetve tehát elmondható, hogy aki nem akarja kockáztatni kedvence egészségét, és felelős állatartóként gondolkodik, az a műtéti eljárást választja.

Kapcsolódó
Tökéletes kerítés azért, hogy a macskánk a portánkon belül maradjon
Egy olyan kerítést épített a macskatulajdonos, amelyen egyetlen cica sem mászik át, mégsem rondítja el a környezetét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik