Mozaik

Több mint 5 millió gazdaság tűnt el az Európai Unióban

pixabay
pixabay
Ezt a szomorú számot 15 év alatt érte el Európa, a felmérések szerint a vizsgált időszakban Magyarországon mintegy félmillió gazdaság szűnt meg.

Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat a 2005 és 2020 között időszakot vizsgálta és a most közétett adatok rámutattak, hogy bár jelenleg 9,1 millió gazdaság működik a kontinensen, ez a szám 5,3 millióval kevesebb, mint 2005-ben, ami azt jelenti, hogy a gazdaságok száma körülbelül 37%-kal csökkent egy alig 15 éves időintervallum alatt.

A legnagyobb mértékű csökkenés a vegyes gazdálkodású vállalkozásokat érintetett, őket követték az állattenyésztésre szakosodott gazdaságok, a lista végén pedig a növénytermesztésre szakosodott farmok álltak.

Magyarországon a vizsgált időszakban megszűnt mintegy félmillió gazdaság jellemzően a legkisebb méretű ilyen vállalkozásokból tevődött össze.

A beszámolóban azt írták, hogy a gazdaságok aszerint osztályozhatók, hogy mely tevékenységek dominálnak ezek jövedelmében. Egyes gazdaságok többféle tevékenységből (vegyes gazdálkodás) szerzik meg a bevételüket, míg mások főként növénytermesztésből vagy állattenyésztésből.

Bár 2020-ban az EU-ban valamennyi gazdaságtípusból kevesebb volt, mint 2005-ben, egyes gazdaságtípusok esetében a csökkenés sokkal erőteljesebb volt, mint másoknál:

a vegyes gazdálkodások 2,6 millióval lettek kevesebben, 1,6 millióval csökkent az állattenyésztésre szakosodott gazdaságok száma, és “mindössze” 0,9 millióval kevesebb növénytermesztésre szakosodott gazdaság lett 2020-ra.

Az elemzés szerint az Európai Unióban 2020-ban az összes gazdaság közel háromötöde (58%) a növénytermesztésre szakosodott gazdaságok kategóriájába tartozott: valamivel több mint egyharmaduk (34%) a szántóföldi növénytermesztésre, körülbelül egyötödük (22%) az állandó kultúrákra, és egy kis hányaduk (2%) a kertészetre szakosodott. Az uniós gazdaságok valamivel több mint egyötödét (22%-át) adták az állattenyésztésre szakosodott gazdaságok, amelyek közül a tejtermelésre szakosodott gazdaságok voltak a leggyakoribbak (az összes gazdaság 5%-a), majd a szarvasmarha-tenyésztés és -hizlalás, a baromfitenyésztés, valamint a juh-, kecske- és egyéb legeltetéses állattartás következett, mindegyik 4-4%-kal.

pixabay

A felmérés rámutatott, hogy az összes gazdaságnak alig kevesebb mint egyötöde (19%) volt csak vegyes gazdaság, amelyeknél úgy foglalkoztak többféle növény termesztésével és/vagy állattartással, hogy egyetlen tevékenység sem tette ki a termelés legalább kétharmadát. Emellett volt néhány olyan vállalkozás (az összes gazdaság 1%-a) is, amely nem volt besorolható, mert önellátó jellegű, vagy mert olyan árut állítanak ott elő, amelyre nem lehet standard kibocsátást kiszámítani.

Az EU mezőgazdasági hasznosítású területének fele a növénytermesztésre szakosodott gazdaságokban található. 2020-ban az EU mezőgazdasági hasznosítású területének valamivel több mint fele (52%-a) a növénytermesztésre szakosodott gazdaságokban található, körülbelül egyharmada (33%-a) az állattenyésztésre szakosodott gazdaságokban, a többi (15%) pedig a vegyes gazdaságokban.

Az elemzést szerint a növénytermesztésre szakosodott gazdaságok kifejezetten magas arányban voltak jelen számos kelet-európai országban, például Bulgáriában (73%), Magyarországon (72%) és Romániában (67%), valamint a mediterrán országokban, például Görögországban (74%), Máltán (63%) és Horvátországban (61%). Ez gyakran a gabonafélék, gyümölcsök és/vagy olajbogyó termesztésének kedvező körülményeit tükrözte. Az állattenyésztésre szakosodott gazdaságok ezzel szemben inkább az északnyugat-európai országban, például Luxemburgban (az összes gazdaság 82%-a), Írországban (79%) és Hollandiában (58%) voltak elterjedtebbek.

Kapcsolódó
Megsínyli a mezőgazdaság a túl enyhe időt
Nincs láthatáron komolyabb lehűlés.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik