Mozaik

Több mint 11 tonna élelmiszer bukott meg a húsvéti ellenőrzésen

Egy hónap alatt 12 ezer élelmiszert vizsgáltak meg a hatóságok, melyek közül 11,6 tonnát kellett kivonni a forgalomból.

Vegyes eredményekkel zárult a 2023-as tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés: a csaknem egyhónapos időszak alatt 2610 ellenőrzésre került sor, amely 29 esetben figyelmeztetéssel és 208 esetben bírsággal zárult – írta közleményében a Nébih.

A hatóság nagyságrendileg 16,4 millió Ft bírságot szabott ki. A több mint 12 ezer megvizsgált élelmiszerből 579 tételt, összesen 11,6 tonna mennyiségben kellett kivonni a forgalomból.

Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára úgy értékelt, hogy a tavalyi évvel összehasonlítva a higiéniai hiányosságok száma csökkent, ugyanakkor a magyar fogyasztók védelme érdekében több terméket kellett kivonni a forgalomból.

Az akció a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával zajlott, az ellenőrzéseket a Nébih és a járási hivatalok szakemberei végezték. A vizsgálatok fókuszában a húsvéti étkezési hagyományokat is figyelembe véve a füstölt húskészítmények, a tojások, a hidegkonyhai készítmények, az édesipari termékek, a zöldségek és gyümölcsök, valamint az alkoholos italok álltak. Az ellenőrzések az előállítás, a forgalmazás és a vendéglátás területeire egyaránt kiterjedtek.

A 12 474 hazai és külföldi élelmiszer tétel ellenőrzése során a fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő lejárta, valamint a nyomon követés és a jelölés kapcsán merültek fel problémák.

Az szakemberek 2022-höz képest dupla annyi, összesen 11,6 tonna, több mint 7 millió Ft értékű termék forgalomból történő kivonásáról rendelkeztek.

Az ellenőrzés-sorozat laboratóriumi vizsgálatainak eredményei kapcsán az államtitkár kiemelte, hogy 97 élelmiszerminta (48 pácolt, füstölt, nyers sonka és 49 hidegkonyhai készítmény), valamint 61 tojásfesték ellenőrzésére került sor a Nébih laborokban. Ennek során a sonkákkal szemben 14 esetben merült fel kifogás a sótartalom miatt, míg a hidegkonyhai készítmények mikrobiológiai vizsgálata során 3 termék volt kifogásolt.

Kapcsolódó
Tetemes mennyiségű élelmiszert dobunk a kukába
Az Európai Unióban lakosonként 127 kilogramm élelmiszer ment kárba 2020-ban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik