Mozaik

Így űzhető ki a kellemetlen szag a cipőből

Unsplash
Unsplash
8 tipp a lábbelik szagtalanításához.

A lábbelijeink nagy része zárt, a lábunk izzad, így előfordulhat, hogy a cipőinknek egy idő után kellemetlen szaga lesz. Hogyan lehet ettől megszabadulni?

Szellőztetés

Fontos, hogy ha beleizzadunk a cipőbe, akkor azt szárítsuk ki. Lehet egyszerűen a levegőn, vagy beletömhetünk újságpapírt vagy papírtörlőt, hogy felszívja a nedvességet. A cipőtárolás is csak száraz helyiségben javasolt.

Mosás

Természetesen nem minden lábbeli mosható – be kell tartani az ápolási útmutatót -, de a mosás a legkézenfekvőbb megoldás a szagok és foltok eltávolítására. Alacsony hőmérsékleten, kímélő programon vagy kézzel mossuk a cipőket, a szennyeződéseket egy fogkefével vagy puhább súrolókefével lehet kivenni, esetleg folteltávolító szer használatával.

Ecet

Az ecet természetes fertőtlenítőszer, ezért kitűnően alkalmas a cipők szagtalanítására. 4 evőkanál ecetet keverjünk el 1 liter vízben, majd egy ebbe mártott ronggyal, fogkefével dörzsöljük át a cipő belsejét. Egy éjszakán át hagyjuk így, majd másnap öblítsük ki.

Szódabikarbóna

Szórjuk a cipőbe a szódabikarbónát, majd néhány óra múlva szórjuk ki.

A só felszívja a nedvességet és eltávolítja a szagokat. Ezt is csak bele kell önteni a lábbelibe, összerázni, bedörzsölni, majd egy nap múlva kiönteni.

Nagy tisztaságú alkohol

A nagy tisztaságú izopropil alkohol szagtalanítja és fertőtleníti a cipőt. Ehhez 3:1 arányban hígítsuk vízzel és egy ronggyal finoman dörzsöljük a cipő anyagába.

Teafilter

A fekete teában levő tannin elpusztítja a baktériumokat. A filtert helyezzük a cipőbe egy napra.

Fagyasztás

Az alacsony hőmérséklet szintén elpusztítja a baktériumokat, így ha egy napra egy lezárható műanyag zacskóban a fagyasztóba rakjuk a cipőt, szagtalanul vehetjük ki onnan.

Kapcsolódó
Cipőfényezésre is kiváló a túlérett banán
Csak azért, mert a banán túljár a virágkorán, még nem ok arra, hogy a szemetesbe dobjuk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik