A lábbelijeink nagy része zárt, a lábunk izzad, így előfordulhat, hogy a cipőinknek egy idő után kellemetlen szaga lesz. Hogyan lehet ettől megszabadulni?
Szellőztetés
Fontos, hogy ha beleizzadunk a cipőbe, akkor azt szárítsuk ki. Lehet egyszerűen a levegőn, vagy beletömhetünk újságpapírt vagy papírtörlőt, hogy felszívja a nedvességet. A cipőtárolás is csak száraz helyiségben javasolt.
Mosás
Természetesen nem minden lábbeli mosható – be kell tartani az ápolási útmutatót -, de a mosás a legkézenfekvőbb megoldás a szagok és foltok eltávolítására. Alacsony hőmérsékleten, kímélő programon vagy kézzel mossuk a cipőket, a szennyeződéseket egy fogkefével vagy puhább súrolókefével lehet kivenni, esetleg folteltávolító szer használatával.
Ecet
Az ecet természetes fertőtlenítőszer, ezért kitűnően alkalmas a cipők szagtalanítására. 4 evőkanál ecetet keverjünk el 1 liter vízben, majd egy ebbe mártott ronggyal, fogkefével dörzsöljük át a cipő belsejét. Egy éjszakán át hagyjuk így, majd másnap öblítsük ki.
Szódabikarbóna
Szórjuk a cipőbe a szódabikarbónát, majd néhány óra múlva szórjuk ki.
Só
A só felszívja a nedvességet és eltávolítja a szagokat. Ezt is csak bele kell önteni a lábbelibe, összerázni, bedörzsölni, majd egy nap múlva kiönteni.
Nagy tisztaságú alkohol
A nagy tisztaságú izopropil alkohol szagtalanítja és fertőtleníti a cipőt. Ehhez 3:1 arányban hígítsuk vízzel és egy ronggyal finoman dörzsöljük a cipő anyagába.
Teafilter
A fekete teában levő tannin elpusztítja a baktériumokat. A filtert helyezzük a cipőbe egy napra.
Fagyasztás
Az alacsony hőmérséklet szintén elpusztítja a baktériumokat, így ha egy napra egy lezárható műanyag zacskóban a fagyasztóba rakjuk a cipőt, szagtalanul vehetjük ki onnan.