Mozaik

Kipusztult a jangcei óriás lágyhéjú teknős

Wildlife Conservation Society
Wildlife Conservation Society
A közelmútban kimúlt utolsó nőstény évente még akár több száz tojást is rakhatott volna.

Utódok nélkül maradnak a jangcei óriás lágyhéjú teknősök – írta az IFL Science.

Még 2019-ben arról számoltak be, hogy a világ utolsó ismert nőstény jangcei óriás lágyhéjú teknőse egy sikertelen mesterséges megtermékenyítési kísérlet után elpusztult Kínában. Később kiderült, hogy egy másik nőstény él a határ túloldalán, Vietnamban. Ez a hír reményt keltett az állatok jövőjével kapcsolatban.

Azután csökkent három hímre a ritka teknősfaj világállománya, hogy az utolsó nőstény egyedének tetemét megtalálták a közelmúltban Vietnámban. Az életben maradt hímek közül kettő Kínában, egy pedig a hanoi Xuân Khanh-tóban él.

Wikipédia

A jangce óriás lágyhéjúteknős (Rafetus swinhoei) faj utolsó nőstényének testhossza 1,56 méter volt és 93 kilogrammot nyomott.

A jangce óriás lágyhéjú teknős, más néven Swinhoe-lágyhéjú teknős, a legnagyobb édesvízi teknősfaj a Földön. Ezek a hüllők egykor egész Észak-Vietnamban és Dél-Kínában éltek, de a túlzott vadászatot és az élőhelyek elvesztését nem élték túl.

A ritka állatfajnak óriási kulturális jelentősége van Vietnamban, ők ihletették Kim Quy legendáját, egy mitikus arany teknősistent, amely számos helyi legendában szerepel.

Kapcsolódó
Nyugdíjba vonul a 100 éves galapagosi óriásteknős
A csaknem 80 kilogrammot nyomó Diego több száz utódot nemzett: a becslések szerint a ma élő kétezer óriásteknős nagyjából 40 százaléka köszönhető neki.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik