Mozaik

Szivacstégla segítheti vízhez jutni a fákat

schwammstein.at
schwammstein.at

A szivacstégla lényegében egy intelligens vezérléssel és szeleppel ellátott, napelemes betonkocka, amely könnyedén beépíthető a szegélybe és akár kombinálható a csepegtetéses öntözési megoldással is – olvastuk a Magyar Mezőgazdaságban.

A szivacstéglát Gerhard C. Kidery fejlesztette ki Bécs városával együttműködve, a prototípus 2021 óta tökéletesen teljesít a 18. kerületi Teschnergasséban. Most a másodikat építik be belőle a 15. kerületi Flachgasse átalakítása során.

Az elektronika némi késleltetéssel nyitja csak ki a szelepet, hogy az első adag, az útról bemosott szennyeződéseket is tartalmazó esővíz a hagyományos módon a csatornarendszerbe folyhasson és csak a tisztább esővíz jusson a fa tövéhez.

Egy hőmérséklet-érzékelő garantálja, hogy a téli pihenőidőszak alatt – ha a hőmérséklet nem éri el a 8 Celsius-fokot -, ne nyisson ki a szelep. Ulli Sima városi tanácsos beszámolója szerint, ha a víz mennyisége nagyobb, mint a beszivárgó képesség a fáknál, akkor a szivacstéglán keresztüli áramlás automatikusan leáll.

A szivacstégla elektronikája napelemmel működik, ezt egy átlátszó burkolat védi, amelyre rá is lehet lépni, sőt rá is lehet hajtani. A szivacstégla előnye, hogy akár új fák ültetésekor, akár meglévők esetén könnyedén beépíthető a városi fákat gyakran körbevevő szegélybe.

Kapcsolódó
Sétáló fák járják egy holland város utcáit
Konténeres fákból alakítanak városi erdőt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik