Mozaik

Bivalyok segítenek a gólyatöcsöknek Katymár határában

Kiskunsági Nemzeti Park
Kiskunsági Nemzeti Park
Természetvédelmi célú élőhelykezelést végeznek.

Homogén nádast alakítottak át nyílt vizű szikes mocsárrá – írta a Kiskunsági Nemzeti Park.

Katymár határában egy helyi állattartó magyar házi bivalyai is besegítenek a természetvédőknek. Az élőhely kezelést korábban nádaratással hasznosították, bő hat éve kerültek a részterületre a nagy testű növényevők.

A nemzeti park munkatársai még 2016-ban megnyitották a zárt nádast, és a vízimadarak számára kedvezőbb mozaikos élőhelyi állapotot hoztak létre. Már a legeltetés második évében voltak gólyatöcs költési kísérletek, de leginkább a harmadik évben vált látványossá az élőhely átalakulása.

Kiskunsági Nemzeti Park / Puskás József

A kialakított élőhely az országos viszonylatban is megritkult gólyatöcs, bíbic és piroslábú cankó számára létfontosságú, a magas vegetációban ugyanis nem tudnak költeni a védett madarak.

A bivalyok taposásukkal és legelésükkel felnyitják a nádasokat és ideális költőhelyet teremtenek a partimadaraink számára. Az idei évben 15 pár gólyatöcs mellett, 6 pár bíbic és 3 pár piroslábú cankó kezdett fészkelésbe.

A korábban engedély nélkül kialakított vízlevezetést szolgáló csatornán a további vízlefolyást megakadályozták, így a területen a vízviszonyok is kedvezően alakulnak.

Mindhárom partimadár faj védett. A gólyatöcs és a piroslábú cankó természetvédelmi értéke 250-250 ezer forint, a bíbicé 50 ezer.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik