Mozaik

Felgyorsítják a cédruserdők kivágását Japánban

Unsplash
Unsplash
A döntés mögött komoly egészségügyi okok állnak.

A japán kormány felgyorsítja a cédruserdők kivágását annak az átfogó szakpolitikai csomagnak a részeként, amelynek célja a cédrus- és ciprusfák okozta pollenszennyezés felére csökkentése a következő harminc évben.

Mivel a szénanátha a becslések szerint a japánok több mint negyven százalékát érinti, a kormány azt tervezi, hogy húsz százalékkal csökkenti a cédrusültetvények területét a következő évtizedben. Ennek érdekében a jelenlegi 50 ezer hektárról 70 ezer hektárra növelné az évente kivágott erdőterületet.

Japánban 4,31 millió hektárnyi területet borít telepített cédruserdő. Az orrfolyást, tüsszögést és szemviszketést kiváltó pollen mennyiségének csökkentése érdekében a következő tíz évben a fiatal cédrusfák több mint 90 százalékát kevésbé allergén fajokra cserélnék.

Az orvosi ellátás területén Kisida kormánya kötelezettséget vállalt arra, hogy lépéseket tesz az allergiás tünetek enyhítésére szolgáló immunterápiás gyógyszerek gyártásának növelésére.

A kormány szuperszámítógépek és a mesterséges intelligencia segítségével akarja javítani a pollen-előrejelzések pontosságát, emellett pedig ígéretet tett arra, hogy ösztönözni fogja a hazai cédrus építőipari felhasználását. A tokiói vezetés egyúttal arra buzdította a vállalatokat, hogy tegyék lehetővé a távmunkát a pollennek való kitettség csökkentése érdekében.

A japán kormányfő rámutatott, hogy a szénanátha sokaknak okoz szenvedést, és egy olyan társadalmi nehézség, amelyet eddig nem kezeltek hatékonyan. Hozzátette: a probléma megoldásához hosszú távú megközelítésre van szükség.

Egy felmérés szerint a japánok 42,5 százaléka szenvedett szénanáthától 2019-ben. 2008-ban még 29,8, 1998-ban pedig 19,6 százalék volt az arányuk.

Japánban a második világháborút követő gyors gazdasági fellendülés időszakában sok cédrusfát ültettek a letarolt területek újraerdősítése céljából. (MTI)

Kapcsolódó
Védetté vált a tengeri uborka és a spanyol cédrus
Fő cél az élővilág változatosságának a fenntartása.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik