Kertünk-Portánk

Durvul a pollenhelyzet, jönnek a pázsitfűfélék

Freepik
Freepik
A következő időszakban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációjának gyors emelkedése várható, így az erre érzékenyeknél az allergiás tünetek megerősödhetnek - írta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Felhívták a figyelmet arra, hogy most különösen fontos az udvarokban, útszéleken, árokpartokon a fűnyírás, kaszálás, amivel csökkenthető a pázsitfűfélék pollenmennyisége. Viszont nem ajánlják, hogy a fűnyírást, kaszálást allergiás végezze vagy egyáltalán, a közelében tartózkodjon, de ha ez nem megoldható, akkor viseljen maszkot. A lakásban a gyakori és nedves portörlés ajánlott.

Kapcsolódó
Különös lepkefaj hernyója lehet a megoldás a parlagfű ellen
Azt még nem tudni, képes lesz-e visszaszorítani a gyomnövényt.

Magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, és ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót válthatnak ki a szervezetben.

Ekkor a tünetek hirtelen súlyosbodhatnak: asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet. Az allergiásoknak és az asztmásoknak azt javasolják: a vihar ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be. (MTI)

Kapcsolódó
Erdei talajjal töltötték fel a játszóteret, megerősödött a gyerekek immunrendszere
Ezen elmélet szerint a porral, földdel és pollennel való rendszeres érintkezés erősíti az immunrendszert.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik