Mozaik

7 ezer pisztráng és 10 ezer balin érkezett a vasi vizekbe

Facebook/Vasi Vizeken
Facebook/Vasi Vizeken
Vas vármegyében a Répce folyóban és több patakban is lehet még fogni sebes pisztrángot.

Az őshonos halállomány erősítésének a céljából telepített a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a napokban a Répce folyóba, a Gyöngyös-patakba és a Pinka-patakba összesen 7 ezer pisztrángot. A Rába folyó több, duzzasztott, illetve kevésbé sodrós szakaszára pedig 10 ezer előnevelt, 3-5 cm-es balinokat telepítettek – számolt be a hírről az egyesület a Facebook-oldalán.

Az elmúlt években betelepített előnevelt pisztrángokból a Répce-folyón egyre több akad 15-30 centiméteres méretben a pecások horgára, ami azt bizonyítja, hogy a patak eltartó képességének megfelelő kihelyezések eredményesek – vonta le a következtetést a szövetség.

A telepített kis balinok elsősorban állati planktonnal, alsóbbrendű rákokkal, ízeltlábúakkal táplálkoznak, majd kb. 15-20 cm-es nagyságot elérve állnak át a főként gerinces fajok fogyasztására.

Az egyesület arra kéri a horgásztársakat, hogy horgászatuk során körültekintően járjanak el, mivel a kis növedék balint gyakran keverik össze a domolykóval, de annak anális úszója domború, pikkelyei nagyobbak, illetve főként a küsszel, azonban annak szája kisebb, nem ér a szem alá és szintén nagyobbak a pikkelyei.

Kapcsolódó
97 halfaj él a magyarországi vizekben
Őshonos, halgazdálkodási jelentőséggel bíró halfajunk 27 van, ezek közül 24-et ki lehet fogni, de az összes nálunk is élő halfaj ennek a háromszorosa.
Olvasói sztorik