Mozaik

Elviszik az azbesztet, augusztusig lehet pályázni

wikimedia commons
wikimedia commons
Július 14-én nyílt meg a lakossági ügyfelek számára a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. által meghirdetett azbesztmentesítést célzó pályázat.

Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. országos azbesztmentesítési pályázatot hirdetett, amelynek célja, hogy az egészségre ártalmas anyagot szakszerűen, térítésmentesen szállíttathassák el a lakosok. Támogatást igényelhetnek a természetes személyek, valamint társasházak, egyházi jogi személyek vagy lakásszövetkezetek is.

Az azbeszt a természetben is előforduló hőszigetelő, tűzálló, savaknak ellenálló, olcsó, hajlékony és rugalmas anyag. A 20. század második felében számos helyen felhasználták, többek között az építőiparban tetőfedésre, burkolásra és szigetelésre.

Az azbesztet az időjárás és a légszennyezés kikezdi, sérülhet a felülete. A felületi kopás következtében rostszálak szabadulnak fel, amelyek a levegőben szállnak.

Az azbesztszálak belégzése egészségkárosodást okoz, és többféle betegség kialakulásában is szerepet játszik. Ezért Magyarországon 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban az azbesztet. Épületek bontásakor törvények írják elő az azbeszttartalmú építőanyag szakszerű bontását és az azbesztmentesítést.

A pályázatokat az NKH weboldalán július 14-én, pénteken 8 órától lehet beadni a pályázati keretösszeg kimerüléséig, de legkésőbb augusztus 4-éig.

Kapcsolódó
Ingyen elviszik a ház körüli azbesztet
A háztulajdonosoknak nincs más dolguk, mint elektronikus úton pályázatot benyújtani az NKHV oldalán.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik