Kertünk-Portánk

Ingyen elviszik a ház körüli azbesztet

Wikimedia commons
Wikimedia commons
A háztulajdonosoknak nincs más dolguk, mint elektronikus úton pályázatot benyújtani az NKHV oldalán.

Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. országos azbesztmentesítési pályázatot hirdet lakossági ügyfelei részére – olvastuk a cég oldalán.

Az azbeszt a természetben is előforduló hőszigetelő, tűzálló, savaknak ellenálló, olcsó, hajlékony és rugalmas anyag. A 20. század második felében számos helyen felhasználták, többek között az építőiparban tetőfedésre, burkolásra és szigetelésre.

Az időjárás és a légszennyezés károsítja, sérülhet a felülete, melynek következtében rostszálak szabadulnak fel, amelyek a levegőben szállnak. Az azbesztszálak belégzése egészségkárosodást okoz, és többféle betegség kialakulásában is szerepet játszik.

Ezért Magyarországon 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban az azbesztet.

Épületek bontásakor törvények írják elő a szakszerű bontást és azbesztmentesítést. Az Európai Unió célja, hogy Európa 2023-ra azbesztmentessé váljon.

Június 20-án indul a pályázat

A támogatáshoz a pályázónak nem kell önerőt biztosítania, az ingatlanonként elszállítható maximális mennyiség 300 négyzetméter azbeszthulladék.

A pályázat kizárólag elektronikusan adható be az https://nhkv.hu/azbeszt oldalon keresztül.

Pályázni 2022. június 20. 8.00 órától keretkimerülésig, de legkésőbb 2022. augusztus 22. 24:00 óráig lehet. Részletes információkat az NHKV oldalán ide kattintva találja!

Kapcsolódó
Helytelen tüzelési szokásaink a felelősek a légszennyezettségért
Fűts okosan! elnevezésű kampány indult a jobb minőségű levegőért.
Olvasói sztorik