Virágzó vidékünk

Először épül kenderbetonból óvoda Magyarországon

Egy Balaton melletti kistelepülésen, Nemesvámoson fog felépülni Magyarország első intézménye kenderbetonból.

A Kenderház Magyarország szakemberei 2018. június 6-án voltak műszaki egyeztetésen a Waldorf Óvoda épületéről, amit a megrendelők az ökologikus szemlélet mellett szeretnének felépíteni ezzel is minél ideálisabb környezetet biztosítva a gyerekek számára.

A határidő igen szűkös, 2019 januárjában már a gyerekek használatba szeretnék venni az óvoda épületét.

Két kenderház építését kezdték meg Magyarországon
Másfél hektáron megtermő ipari kender – mintegy 12-13 tonna – elegendő egy 100 négyzetméter alapterületű családi ház felépítéséhez.

Az építkezést a tervek szerint augusztusban tervezik elindítani az alapozási és szerkezetépítési munkálatokkal. A Kenderház Magyarország tervei szerint a kenderbetonozási munkálatok idejére workshopot szerveznek, hogy minél több, a technológia iránt érdeklődő kivitelező és építtető is alaposan a gyakorlatban is megismerhesse a kenderházak építésének a fortélyait.

A további tervekben szerepel az iskola és kiszolgáló épületeinek a felépítése is szintén kenderbetonból.

Újra felfedezett megoldás

A kenderház építési technológia több nyugat európai országban már alkalmazott megoldás. A technológiával akár száz százalékban természetes anyagokból gyorsan, hagyományos épületeknek a költségén építhetőek kiemelkedően magas energetikai minősítésű épületek.

Kiemelt előny a kiváló hőszigetelési tulajdonságok mellett a páraáteresztő és szabályzó képesség (velünk együtt lélegzik az épület), továbbá a levegőfertőtlenítő képesség a falszerkezetben található hidraulikus mésznek köszönhetően.

Kenderház Magyarország

A kenderházat a vályogházhoz is hasonlítják, ám annyiban más és jobb, hogy kenderbeton öko építőanyagként ötvözi a jó hőszigetelő képességet, a hőtároló képességet és a páraáteresztő és szabályzó képességet – ezzel a hagyományos üveg- és kőzetgyapot hőszigeteléseken is túltesz. A kenderházban és egy modern anyagokkal szigetelt házhoz képest lakni olyan, mintha a hidegben egy műszálas pulóver helyett 100% pamutból készült pulóvert vennénk fel.

Magyarországon a szigorú előírások miatt kenderbeton épületek korábban nem voltak építhetőek. A KÖSZI Trade Szövetkezet 2015. januárjában elindított engedélyeztetési eljárásának köszönhetően, minden szükséges engedélyt megszerzett 2016. júniusára.

Ennek köszönhetően most már Magyarországon is építhetőek kenderházak a KÖSZI Szövetkezet által kibocsájtott teljesítmény nyilatkozatok alapján.

Egyedi formákkal kápráztatják el a világot az új 3D nyomtatott házak
Hamarosan bérelhető lesz az első nyomtatott ház.

Kiemelt kép: Kenderház Magyarország

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik