Mozaik

Kivadult medvetalp kaktuszokat irtottak önkéntesek Baján

bajaangja.hu
bajaangja.hu
A kaktusz tájidegen, hazánkban nem őshonos, emberi közvetítéssel került a természetbe.

Heverő medvetalp kaktuszokat irtottak Baja határában – írta a Baja hangja. Civilek és szakemberek együtt igyekeztek elejét venni a kaktuszinváziónak.

A szúrós növényt egyfajta nosztalgia övezi hazánkban, pedig nem őshonos, épp ezért természetvédelmi szempontból jelentős károkat tud okozni a túlszaporodása. Aki mégis ragaszkodik a jelenlétéhez, azt arra kérik: minden esetben szedje le a kaktusz termését, és a zöldhulladékkal se dobja ki, mert elszaporodhat.

Szegedi és bajai természetvédők közösen dolgoztak július 26-án a Baja déli részén található kivadult kaktuszállomány felszámolásán. A telepről lakossági bejelentés alapján értesültek, a Kaktuszok a természetben csoporton keresztül.

Mintegy 20-30 négyzetméteren megtalálható kaktusztelepek felszámolása volt a cél. A munkálatok során az aktivisták kiásták a töveket, és a sarjtelepeket bedobták egy nagyon mély gödörbe, amelyet aztán betemettek.

Tamás Ádám, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre a portálnak elmondta, a közelben található egy helyi védelemre javasolt terület, és fennáll a veszélye, hogy átterjed a kaktusz is, amely ott nem kívánatos.

Kordában kell tartani a terjedését, mivel egy sarjtelep viszonylag gyorsan legyökerezik, és hatalmas területre tud néhány éven belül kiterjedni, komoly problémákat okozva.

Baján korábban a földikutya rezervátum természetvédelmi területen is volt pontszerűen néhány kaktusz előfordulás, de ezek felszámolása már megtörtént.

A város határában a homoki területek Bajától délre és keletre alkalmasak arra, hogy a kaktusz megtelepedjen. A kellően száraz és extrém termőhely, és sok a tanya, ahonnan az előkertekből, kiskertekből kiszabadulhat ez a növény, természetvédelmi problémaként jelenik meg a védett, őshonos flóra rovására.

A világ számos pontján a medvetalp kaktuszok hatalmas területeket terítenek be. Ausztráliában és Afrikában sok millió hektáros területen fordulnak elő, megnehezítve a mezőgazdasági hasznosítást.

A cikkben szereplő fotókat Kelemen Áron, a Bácskai napló munkatársa készítette.

Kapcsolódó
Kivadult kaktuszok jelentek meg a Mátrában
Amire korábban még soha nem volt példa.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik