Mozaik

Aligátorteknőst fogtak be a Balatonnál

Balaton-felvidéki Nemzeti Park/Erdős Sarolta
Balaton-felvidéki Nemzeti Park/Erdős Sarolta

A reggeli órákban érkezett bejelentés a balatonlellei rendőrőrsre, hogy a 7-es főút mentén, egy műanyag rekesz mellett aligátorteknőst találtak. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park azt írta közleményében, hogy valószínűleg az állatot ebben a ládában dobták ki, azonban könnyedén szétrágta azt és kiszabadult.

A rendőrök a nemzeti park természetvédelmi őrszolgálatának segítségét kérték a befogásban. Az állat méretéből adódóan már ez sem volt egyszerű, ugyanis egy ekkora példánynak már komoly harapása lehet. Az aligátorteknős vagy harapós teknős (Chelydra serpentina) nevét is onnan kapta, hogy késéles, csőrszerű állkapoccsal rendelkezik, amellyel erőfeszítés nélkül képes felaprítani zsákmányát. Az aligátorteknős különösen veszélyes állatfajnak minősül, legálisan kizárólag állatkertekben tartható.

A természetben megtalálható aligátorteknősök mindegyikére igaz, hogy eredetileg a lakosok által illegálisan, kedvtelésből tartott egyedek kerülnek ki a természetbe. A kezdetben terráriumban tartható teknős jelentős méretűre növekedhet (a most megtalált példány testhossza is eléri a 70 cm-t) és egyre nagyobb fenyegetést jelent a gazdáira nézve, ezért egyre kevésbé szívesen látott tagja a családnak. Ekkor döntenek úgy a felelőtlen gazdák, hogy a természetben engedik szabadon egykori kedvencüket. Az ilyen esetek mellett már sikerült megfigyelni, hogy a természetvédelmi őrszolgálat által befogott aligátorteknős a befogást követő napokban több tucat tojást rakott le, így felmerült annak gyanúja is, hogy a szabadon engedett példányok esetenként szaporodásra is képesek lehetnek.

A nemzeti park azt kéri, hogy amennyiben szabadon engedett aligátorteknőst találunk, értesítsük a megtalálás helye szerinti Nemzeti Park Igazgatóságot, aminek területileg illetékes természetvédelmi őre szakszerűen befogja az egyedet. Amíg ez megtörténik, nem érdemes megfelelő eszközök nélkül kísérletezni a befogással, mert meglepő hajlékonyságának köszönhetően az állat harapásával könnyen sérülést okozhat. A befogott teknősök chipet kapnak és ezt követően hivatalos engedélyeztetés után állatkertekbe, teknősparkokba kerülnek elhelyezésre.

Kapcsolódó
Itt a bizonyíték, szaporodnak az aligátorteknősök Magyarország tavaiban
Az aligátorteknősök testtömege a hímek esetében akár 34 kilogramm is lehet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik