Mozaik

Visszatáncoltak a vállalkozók, akik összefogtak a miskolctapolcai barlangfürdő megmentéséért

MTI/Vajda János
MTI/Vajda János

Hiába ígérték meg tavaly a helyi vállalkozók, hogy hajlandók támogatni a miskolctapolcai barlangfürdő működését, a felajánlott összeg alig töredéke érkezett meg a fenntartóhoz, és a megyei iparkamarának sem sikerült állami támogatást ide „kiközvetítenie”, írja a Népszava.

A lap cikkében emlékeztet, az önkormányzati tulajdonú Miskolci Fürdők Kft. azért döntött 2022 szeptemberében a fürdő bezárásáról, mert az elszabadult rezsiárak miatt nem tudta kigazdálkodni a működés költségeit. A vendéglátásból élő vállalkozók ezért megkeresték a város vezetését és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarát azzal, hajlandóak anyagilag támogatni a fürdő működtetését, ha azt újra kinyitják.

Az év utolsó három hónapjára tervezett 160 millió forintos működési költségből akkor 60 millió forint plusz forrást kellett találni a működtetéshez, aminek előteremtését a város, a kamara és a vállalkozók egyenlő arányban, 20-20-20 millió forintot felajánlva vállalták.

Csakhogy az anyagi teher nagy része az önkormányzat vállán maradt. A városháza sajtóosztálya a Népszava megkeresésére közölte,

a vállalkozók által felajánlott 20 millió forintból a Barlangfürdő újranyitását követően mindössze 700 ezer forint támogatási összeg folyt be a fürdőt üzemeltető kft. számlájára, további 3 millió forintos keretösszeggel pedig reklámszerződést kötöttek.

Ezen felül részbeni segítség volt, hogy a helyi szállásadók nagyobb tételben vettek meg kedvezményes tarifával belépőjegyeket, amelyeket aztán később a vendégeik használtak fel.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara sem szerzett állami támogatást, a szervezet végül a saját keretéből félmillió forinttal segítette a Barlangfürdő újranyitását.

Miskolc városa a ráeső 20 millió forintos keretösszegen felül megelőlegezte a vállalkozók által előzetesen felajánlott 20 millió forintos támogatás összegét is a fürdőnek, és végül ez a pénz szintén a város hozzájárulásaként az üzemeltetőnél maradt a költségek fedezésére.

A kft. az idei üzleti tervében már nem számol plusz önkormányzati vagy vállalkozói, netán állami támogatással. A jegyárakat tavaly októberben, a fürdő újranyitásakor megemelték, így várhatóan az ebből származó bevételek kitermelik majd a működési költségeket. Jelenleg 6850 forint egy időkorlát nélküli felnőtt belépő, míg ugyanezért a diákok és a nyugdíjasok 5050 forintot fizetnek. További jegyáremeléssel ebben az évben nem terveznek, a Barlangfürdő nyitvatartását pedig a teljes évre tervezik, olvasható a cikkben.

Kapcsolódó
Ritka látvány víz nélkül a Miskolctapolca Barlangfürdő
Szárazlábas túrákat szerveznek a létesítményben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik