Mozaik

Lázba hozta a madarászokat a hazánkba tévedt korallsirály

dr. habarics tibor
dr. habarics tibor
Az ország számos részéből érkeztek a helyszínre, hogy megfigyeljék és lefényképezzék a madarat.

Mint azt korábbi cikkünkben megírtuk, harmadik alkalommal figyelték meg a világ egyik legritkább sirályaként számon tartott korallsirályt Magyarországon.

Tóth Kornél Vas megyei madarász 2023. augusztus 6-án látott és fényképezett egy szokatlan színezetű fiatal sirályt az Ölbő melletti bányatavakon, és a madárról készült képeket feltette a magyar madarászok adatgyűjtő weboldalára, a birding.hu-ra. Ott többeknek feltűnt a madár szokatlan színezete, amely némileg elütött a nálunk nagy számban előforduló sárgalábú és sztyeppi sirályok tollazatától, annál jobban hasonlított viszont egy fiatal korallsirályra.

A hírre sokan felkapták a fejüket, hiszen ez a madárfaj eddig mindössze két alkalommal fordult elő Magyarországon: 2011. június 10-11-én a dunatetétleni Böddi-széken, 2014. április 25-26-án pedig a gyáli szeméttelepen láttak egy-egy öreg, korallpiros csőrű példányt.

dr. habarics tibor

Így augusztus 7-én, hétfő reggel és délelőtt többen is a területre siettek, és sikerült is ugyanott megfigyelniük és fényképezniük a madarat. Mi csak délután, munka után tudtunk elmenni Ölbőre. Mire odaértünk a madár már sajnos nem volt a bányatavaknál, legalábbis mi nem találtuk, és a helyi madarászok a környező vizes élőhelyeken sem látták. Megvártuk amíg bealkonyul – olyankor ugyanis a sirályok behúznak a tavakra éjszakázni, de a madarunk nem jött vissza

– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére dr. Hadarics Tibor állatorvos, zoológus.

Kedden újra próbálkoztunk. Mire mi odaértünk, más madarászok már látták ismét a madarat a “szokott” helyén, így nekünk is sikerült megfigyelni. Rövidesen egy tiszteletkör megtétele után észak felé elrepült. Sokáig követtük távcsővel, és láttuk, hogy az északra lévő fasor mögött határozottan húzott lefelé, márpedig ott egy horgásztó van. Gyorsan telefonáltunk az egyik madarász barátunknak, aki éppen ott volt a közelben, hogy nézzen rá a horgásztóra, hátha oda leszállt a madár. Ő rövidesen hívott is, hogy igen ott van a sirály. Erre mi is átmentünk a horgásztóhoz, ahol sokáig figyeltük. Volt, hogy a parti sekély vízben álldogált, volt, hogy úszott, volt, hogy a levegőből a vízre lecsapva kis halakra vadászott, de sokat repkedett is, sőt a horgásztavon átvezető fahíd korlátjára is kiült

– mesélte a szakember.

Képgalériánkban dr. Hadarics Tibor felvételeit nézhetjük meg a helyszínről.

Galéria

Délután több madarász érkezett az ország számos, akár nagyon távoli pontjáról, és nekik is sikerült megfigyelni a madarat.

A világ egyik legritkább sirályaként számon tartott korallsirály (Ichthyaetus audouinii) kizárólag a mediterráneumban, a parttól távol eső tengeri szigeteken költ. Fő fészkelési területe az Ebro-deltában, Valenciában (ÉK-Spanyolország) és a Chafarinas-szigeteken (Marokkó ÉK-i részén), valamint elszórtan Portugáliától, Marokkótól és Algériától keletre az Égei-tengerig, valamint Törökország déli részén és Cipruson található. Telel délre Szenegál és Zambia területén, kisebb telelő populációja előfordul az Égei-tenger és Törökország déli partjai mentén.

Egészen a közelmúltig a költő madarak főként alacsony, sziklás szigeteken fészkeltek, nagy kövek és kisebb bokrok között. Ibériában a 20. század végétől kezdve létesített fő kolóniák az alacsonyan fekvő bozótosok közötti homokos fövenyeken és a sóstavaknál találhatók.

A nem költő madarak a nyílt tengeren táplálkoznak, de hosszú időt töltenek a homokos partokon, sziklás partokon, torkolatokban, sóstavaknál, rizsföldeken és part menti mezőkön. A legtöbbjük egész évben a part menti élőhelyeken él, de kis számban előfordulnak az Ibériai-félszigeten való átvonuláskor a szárazföld belsejében is.

A kóborló egyedek elérték az Atlanti-óceán partvidékét, Angliát, Hollandiát, Németországot, Svájcot, Magyarországot, Grúziát, Bulgáriát, Izraelt és a Sínai-félszigetet, és van egy jelentés a Kaszpi-tengerről Azerbajdzsánból, valamint nemrégiben Grúziából is

– közölte a Sokszínű vidékkel dr. Hadarics Tibor.

A korallsirály természetvédelmi helyzete

  • Természetvédelmi értéke: 50.000 Ft/egyed
  • Vörös lista (globális) – VU – Sebezhető
  • Vörös lista (Európa) – VU – Sebezhető
  • Vörös lista (EU) – VU – Sebezhető

Szerző: Miskolczi Tímea Panny

Kapcsolódó
Fára is mászik a világ egyik legszebb madara
Magyarországon nagyon ritka, legutóbb az Eger-patakban tűnt fel egy hím.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik