Virágzó vidékünk

Záporoznak a ritkaságok: sivatagi lilét harmadszor, pártásdarut ötödször láttak Magyarországon

Az idei május második fele eddig bővelkedik madárritkaságokban hazánkban: 2015 után először bukkant fel borzas gödény itthon, 50 év kihagyás után 10 hónap alatt másodszor láttak apácahantmadarat Kecskemétnél, majd egy korábban soha nem látott madárfajt, zöld gyurgyalagot is azonosítottak Dabasnál a napokban.

A sorozat tovább folytatódott, ugyanis újabb két rendkívül ritka szárnyast figyeltek meg Magyarország területén, írja a birding.hu Facebook-oldalán.

Vasárnap a Győr-Moson-Sopron megyei Fertőújlakon egy pártásdarut fotóztak le, és ez volt a faj mindössze ötödik előfordulása nálunk. Előtte 1858-ban, 1901-ben, 1993-ban és 2018-ban járt Magyarországon pártásdaru. Feltehetően nem szökött példányról van szó, teszik hozzá, ugyanis nem volt gyűrű a lábain és ezzel egy időben sok más keleti ritkaság is megfordult májusban itthon.

Fotó: birding.hu / Dr. Hadarics Tibor

Hétfőn aztán egy sivatagi lilét sikerült lencsevégre kapni, ami még nagyobb szenzációnak számít, ugyanis 1992 és 1997 után ez mindössze a harmadik előfordulása. A madarat a Fejér megyei Sárkeresztúron látták először, majd 50 kilométerrel arrébb, Apajon érték utol.

Fotó: Kurfis Ilona / birding.hu

A sivatagi lile rendkívül ritka kóborló nálunk. Költőhelyei hazánktól nagyon távol találhatók, hozzánk legközelebb Kis-Ázsiában és a Közel-Keleten fészkel. Költőterülete, sivatagokban, félsivatagokban, kopár pusztákon fordul elő. Gyér növényzetű vagy teljesen kopár területeken alakítja ki fészkét.

A világ egyik legszebb madarát kapták lencsevégre a Nagykőrösnél
A mandarinréce bolygónk egyik legszínpompásabb állata.

Kiemelt kép: Kurfis Ilona / birding.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik