Mozaik

Mosómedvéket rögzített a vadkamera egy Budapest környéki erdőben

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Nem valószínű, hogy összetalálkozhatunk velük.

Mosómedvéket észleltek a korábban kihelyezett vadkamerák – írta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.

Vadonélő mosómedvéket filmeztek a gödöllői egyetem vadbiológus kutatói egy Budapesttől 30 kilométerre fekvő erdőben.

Az egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének munkatársai vizsgálják, milyen hatásuk van az inváziós emlősöknek a hazai őshonos állatfajokra. A kutatók talajra és bokrokra épített műfészkeket és fára szerelt odúkat helyeztek ki fácántojásokkal, és vadkamerákkal vizsgálták a fészekrablókat.

uni-mate.hu

A kamerák által rögzített képeken gyakran jelentek meg mosómedvék.

A mosómedvék leginkább tojásokkal, hüllőkkel, békákkal, rovarokkal, gyümölcsökkel táplálkoznak. A falánk állatok viszonylag gyorsan szaporodnak, egy nősténynek évente öt-hat utóda is lehet.
Európa számos országában már megtelepedtek a mosómedvék, és növekvő állományuk számtalan nehezen kezelhető problémát okoz.

Magyarországon valószínűleg fogságból szökött egyedek kezdtek szaporodni a főváros szomszédságában. Amennyiben az állomány intenzív növekedésnek indul, azzal a hazai fajokra is veszélyt jelenthet.

A kutatók szerint csak néhány tucat egyed élhet jelenleg Magyarországon, és mivel éjjel aktívabbak, nem valószínű, hogy bárki találkozhat velük. Ha ez mégis megtörténne, akkor azt ajánlják, ne közelítsék meg őket, mert haraphatnak és fertőzéseket terjeszthetnek.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik