Mozaik

Így záporoztak a hullócsillagok a Bükkben

Facebook / Bükki Csillagda
Facebook / Bükki Csillagda
Káprázatos timelaps videót készítettek a temérdek hullócsillagról.

Augusztus 11-én este idén első alkalommal lehetett gyönyörködni a meteoresőben, írta a Bükki Csillagda.

Az esti programot a háromnapos Perseidák maximumára időzítették a szakemberek.

A varázslatos estén minden körülmény szerencsésen alakult: a Hold nem látszott az égen, a légkör tiszta és nyugodt volt. Így a Bükki Csillagoségbolt-Park kiváló ege számos meteort kínált az égboltot kémlelőknek.

A Csillagdában egy teljes égbolt timelapse felvételt is készítettek, mely este 21:31-kor indult, és 5 órán keresztül rögzítette az égbolt fordulását.

A filmen a hullócsillagok mellett a műholdak és a repülőgépek nyomai is jól kivehetők. A valóságban még a videón látott felvillanásoknál  is jóval több meteor látszódott aznap, óránként körülbelül 20-30 fényes objektumot lehetett megfigyelni.

A timelaps felvételen mindez jól felismerhető:

A hullócsillagok fényjelenségei az üstökösökhöz kapcsolódnak. A parányi méretű kőzetszemcsék belépnek a Föld légkörébe, és 15-40 km/másodperces sebességükből adódóan felizzanak a légkörben. Ezeket a fényvillanásokat érzékeljük “hullócsillagnak”.

A Bükki Csillagda programjai időjárásfüggők, derült égbolt esetén távcsöves bemutatón, borult égboltnál élőszavas planetáriumi előadás segítségével követhető az égitestek titokzatos világa.

A csillagászok szerint akinek nem jutott jegy a következő esti programokra, azoknak érdemes a Bükk területét választania a következő estéken és hajnalokon, hiszen akár a csillagda parkolója is kiváló megfigyelőpontot nyújthat számukra.

Kapcsolódó
Bámulatos arcát mutatta a bükki csillagfüggöny
Mesebeli timelaps-videót készítettek a csillagos égboltról.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik