Mozaik

Esztergomnál megkezdődött a dunavirágok násztánca

Facebook / Potyó Imre
Facebook / Potyó Imre
A tiszavirágoknál jóval kisebb dunavirágok rajzása is páratlan élmény.

A Duna esztergomi szakaszán elkezdődött a dunai kérészek tömeges násza – írta a Berek.hu. A kérészrajzásról Dávid Balázs, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság esztergomi gátőre tájékoztatta a portált.

A tiszavirágzáshoz hasonlóan évről évre sokan kíváncsiak a dunavirágok rajzására is, amely 2012 óta a vízminőség javulása és a táplálékkínálat bővülése miatt újra megfigyelhető a Duna teljes magyarországi szakaszán. A kérészek rendjébe tartozó tiszavirágot júniusban és júliusban lehetett néhány napon keresztül megfigyelni a Tisza magyarországi szakaszán, erről a Sokszínű vidék is többször írt.

Facebook / Potyó Imre

A tiszavirágokkal azonos rendszercsoportba tartozó dunai kérészeket néhány éve még kihaltnak hitték a Duna mentén, ám az utóbbi években ismét egyre nagyobb tömegben rajzanak.

A tiszavirágokkal rokon, de méretre jóval kisebb faj, a dunavirág a Duna egy adott részén két héten keresztül megfigyelhető. A fantasztikus eseményben nagyjából szeptember elejéig alkonyattól kezdve gyönyörködhetnek akik kilátogatnak a folyópartra.

Az idei első dunavirágok így mocorgtak Dávid Balázs videóján:

A három centiméteres dunavirág (Ephoron virgo) Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 000 forint.

Kapcsolódó
Bámulatos arcát mutatja a virágzó Duna
Gyönyörű látvány a dunai kérészek násza.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik