Mozaik

Az egri sportpálya felfestésén nyelveket és matekot is lehet gyakorolni

Építészfórum/Borsa Aliz, Fajcsák Dénes
Építészfórum/Borsa Aliz, Fajcsák Dénes
Egy építész és egy tervező grafikus közös alkotásának köszönhetően az Egri Lenkey János Általános Iskola udvarára egy olyan geometriai alakzatokat, formákat tartalmazó festés került, amely egyszerű eszközökkel hoz létre a gyerekek által sokféleképp használható játszófelületet.

Az Építészfórum számolt be arról, hogy az egyik, sportszereket forgalmazó multi pályázatot hirdetett általános iskolák számára, hogy a testnevelés körébe tartozó felújításokat és fejlesztéseket támogatná pár millió forinttal. Erre pályázott az Egri Lenkey János Általános Iskola is Fajcsák Dénes építész és Borsa Aliz grafikus munkájával. A két szakember az udvar felfestésével egy sokféleképp használható játszófelületet álmodott meg, ami segíti a test nevelését, szerepet vállal a gyerekek és a nevelők vizuális fejlődésében, reagál a műemléki környezetre, és tartalma szerint kapcsolódik az iskola funkciójához.

A labdarúgópályán a kezdőköre például a magyar abc 44 darab betűjéből áll – rövid és hosszú magánhangzók egymásra halmozása töri meg az egysoros festés monoton ritmusát. Az udvar 800 négyzetméterére felkerült 500 sárga pont is, a betűk, formák és vonalak társaságában. Összesen öt labirintus, labdavezető csillagsor, ugróiskola és a fent említett piktogramok egy része egészíti ki az öt sávos futópályát is kiadó raszter hálót – lehetőséget teremtve többféle tudományág szabadban történő oktatására (magyar, angol, francia nyelv, matematika, testnevelés, vizuális nevelés…).

Sajnos a sportszer forgalmazó nem látott perspektívát a pályázatunkban, ezért támogatást nem nyertünk, viszont Bíró Csaba, az Egri Lenkey János Általános Iskola igazgatója május elején hívott, hogy a megvalósítás július első napjaiban esedékes

– nyilatkozta Fajcsák Dénes.

A profi és konstruktív hozzáállás eredményeképp két és fél nap alatt, 800 m2-en, közel 500 pont (10 és 5 cm átmérővel), geometriai forma és tipográfia elem hiánytalanul, és magas minőségben valósult meg. A pálya festése mellett a közvetlen környezet rendezése (térkövezés, új padok telepítése, régiek felújítása, homlokzatfestés) is megtörtént.

Kapcsolódó
Kiviszik az oktatás egy részét a szabadba a Balaton-felvidéken
Hét Balaton-felvidéki iskola vesz részt a programban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik