Mozaik

Letarolták a besenyszögi sziki kocsord mezőt

Hajdú Tamás
Hajdú Tamás
Természetvédelmi területen történt a pusztítás.

Hajdú Tamás szolnoki természetvédő nem először szerepel oldalunkon. A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület vezetője rendszeresen terepen dolgozik, legutóbb éppen arról tudósított, hogy a Kunságban lopják a madárodúkat.

Néhány napja újabb elkeserítő dolgot tapasztalt, ezúttal a Millér-parti természetvédelmi majorságban járt. Felháborodásának ismét egy bejegyzéssel adott hangot a Facebookon.

Galéria

A besenyszögi sziki kocsord mezőt néztem ma meg, döbbenten tapasztaltam az állomány 90-95%-os lekaszálását…Pedig, mint a tábla is jelöli, minden bizonnyal mások is tudnak erről a jelentős természeti értékről…Mellette zöldhulladék tároló minősíthetetlen módon, ahelyett, hogy az értékeket hirdetnék…

– így kommentálta az általa posztolt fotókat.

Facebook / Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület

Hajdú Tamás megkeresésünkre elmondta, hogy a kaszálás időpontja és technológiája kritikus a fajok megóvása érdekében. A sziki kocsordon él a Nagy szikibagolylepke. A gépi kaszálás mindenképpen károsítja az élőhelyet, a korai a lárva stádiumú lepke egyedet károsítja, a kései pedig az imágó peterakási helyét szünteti meg. A besenyszögi terület az önkormányzat kezelésében van.

A sziki kocsord mészkedvelő faj, elsősorban szikespuszták, szikesedő erdőtisztások és rétek növénye. A védett faj Közép-európai (mediterrán) flóraelem, egy-egy példány természetvédelmi értéke 5000 forint. A sziki kocsord az egyetlen gazdanövénye a Nagy szikibagolylepkének, amely szintén védett hazánkban. A rovar természetvédelmi értéke 250 000 forint.

Kapcsolódó
Embert próbáló önkéntes akcióba kezdtek a szolnoki madárfigyelők
Védett madaraknak segítettek a szolnoki madarászok.
Olvasói sztorik