Virágzó vidékünk

Embert próbáló önkéntes akcióba kezdtek a szolnoki madárfigyelők

Facebook / Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület
Facebook / Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület
A madárbarátok vizes és kopár felületeket alakítanak ki a védett madarak számára.

A Szolnok vármegyei madarászok nagy fába vágták a fejszéjüket, legalábbis ez derült ki a bejegyzésükből, amiben legújabb akciójukról tudósítottak.

A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület önkéntesei a a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t keresték meg egy okos kezdeményezéssel. Az MKISZ kezelésében lévő, az M4 autópálya környezetében lévő záportározó rendbetételének ötletéről írtak egy levelet az illetékeseknek.

Facebook / Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület

A madárbarátok célja a terület ornitológiai célú hasznosítása, az épített környezetben élőhelyet találó madarak szaporodási eredményeinek dokumentálása. A területen számos védett madár él, a kis lile mellett pacsirta, hantmadár és bíbic is költhet tavasszal.

Facebook / Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület

A záportározó időszakos víz borítottságú terület, kavicsos aljzattal, a terep nagyon hasonló 1-1 faj eredeti élőhelyéhez. A madarászok számos alkalommal láttak már itt fiókákat vezetgető madarakat, innen jött az ötlet. A tározó aljzata lágyszárú növény kultúrákkal fedett, ezért különösen indokolttá vált a kitakarítása.

Egész éves tervek alapján dolgozunk, amiket minden évben kiegészítünk 1-1 újabb területtel, fajjal. Idén a füleskuvik projekt, a nagy goda fajvédelem, a Záportározó projekt, a macska bagoly projekt, valamint a vizes élőhelyek és madártanilag fontos élőhelyek kezelése és védelme lesznek e legfontosabb feladataink

-sorolta Hajdú Tamás az egyesület elnöke a Sokszínű vidéknek

A terület kezelőjével a közelmúltban az együttműködési szerződéseket is aláírták, így a természetvédők megkezdték az elgazosodott terület kigyomlálását.

Galéria
Facebook / Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület

Az esős idő ellenére hatan vágtak neki a komoly feladatnak, első körben ez nagy falatnak bizonyult az önkéntesek számára. A lágyszárú kultúrák nem rohadtak ki, ezért azokat kézzel kellett egyenként kihúzgálni.

Az első projektben Kun Imre, Kun Péter, Cser Gábor, Sipos Mihály, Balázsik Katalin és Hajdú Tamás projektfelelős vállatak oroszlánrészt.

Az akcióról egy látványos time lapse videót is készítettek:

Az önkéntesek a hatalmas terület nagyobb részével végeztek, és úgy döntöttek, hamarosan ismét nekirugaszkodnak, hogy befejezzék a “nagytakarítást”. Az újabb akcióra március 5-én, 9 órától kerülhet sor, még várják újabb önkéntesek jelentkezését.

Kapcsolódó
Önkéntesek tisztították meg a Tisza forrásvidékét
Kárpátalján a hulladékszállítás hiánya miatt évek óta halmozódott tonnaszámra a műanyaghulladék.
Olvasói sztorik