Mozaik

Ezrével rajzanak a nagy szikibagolylepkék az Alföldön

kmnpi / Danyik Tibor
kmnpi / Danyik Tibor
Éjszaka számolják őket.

Európában is példa nélküli ezen az őszön a rajzó nagy szikibagolylepkék állománysűrűsége – írta a Körös Maros Nemzeti Park Igazgatósága.

A Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén, Mezőgyán határában a nagy szikibagoly lepkék számára kedvező életfeltételek vannak. A fokozottan védett lepkék tápnövénye, a sziki kocsord jelentős számban él ezen a területen.

A rovarok a kocsord közelében lévő pázsitfüvek hajtástengelyébe rakják petéiket, a kikelés után a lárvák a kocsordra vándorolnak át, ahol számos lárvastádiumon keresztül érik el a bebábozódás időszakát, majd lepkeként jutnak a külvilágba.

hnp.hu

A napokban Danyik Tibor kutató olyan állománysűrűséget tapasztalt Mezőgyán határában, ami nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában példa nélküli.

Danyik Tibor rendszeresen kutatja a Kis-Sárrét rovarvilágát, különösen a lepkéket, így az idén is felkereste a Mezőgyán határában fekvő Kis-láp környékét. A szakember október elején az éjszakai élvefogó-csapdázás során rövid időn belül 1200 példányt fogott a rajzó lepkékből.

kmnpi.hu

A bagolylepkefélék (Noctuidae) családjába több mint 35 000 ismert faj tartozik, összesen több mint 4200 nemzetség, ők alkotják a lepkék legnagyobb családját. Az Európa-szerte fogyatkozásban lévő nagy szikibagoly lepke fokozottan védett faj, egyetlen példányának eszmei értéke 250 ezer forint.

Kapcsolódó
Különös lepkefaj hernyója lehet a megoldás a parlagfű ellen
Azt még nem tudni, képes lesz-e visszaszorítani a gyomnövényt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik