Mozaik

50 tő emberre veszélyes növény leselkedett a turistákra Botfán

Biró Éva / BfNPI
Biró Éva / BfNPI

A civil, hatósági és természetvédelmi kezelői együttműködésnek, valamint a tulajdonosok pozitív hozzáállásának köszönhetően a kaukázusi medvetalp már nem jelent veszélyt az arra járókra, közölte honlapján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

A közleményben emlékeztetnek, a kaukázusi medvetalp új előfordulását 2023 júliusában dr. Illyés Zoltán biológus, természetvédelmi szakértő fedezte fel Botfa környékéről egy túraútvonal közelében.

Mint írják, mivel a faj igen veszélyes, egészségre ártalmas anyagokat termelő növény, a lakosság tájékoztatása elengedhetetlen volt, ezzel egyidejűleg felvette a kapcsolatot a nemzeti park igazgatóságával is.

A Zala Vármegyei Kormányhivatal, Agrárügyi Főosztály, Növény- és Talajvédelmi Osztályának gyors ügyintézésének köszönhetően közös terepbejárást tartottak, mely során felmértük a területen található faj állományát, ami a fiatal példányokkal együtt megközelítette az 50 tövet.

Első körben a már magéréshez közeli állapotú hajtások terméseit eltávolították, ezzel megakadályozva a további újulatképzést. A civil, hatósági és természetvédelmi kezelői együttműködésnek köszönhetően a tulajdonosok kiértesítése megtörtént, valamint hatósági kötelezések mentek ki a faj eltávolítására vonatkozóan.

Biró Éva / BfNPI

A tulajdonosok és a vagyonkezelők közreműködésének köszönhetően nyár végén megkezdődött a növények gyökerestől történő eltávolítása, mely kulcsfontosságú a terjedés megakadályozásához és a faj teljes körű visszaszorításához, közölték.

A faj előfordulási helyét az elkövetkező években figyelemmel kísérik, amiben dr. Illyés Zoltán is jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy időben észleljék az új példányok kihajtását és megelőzzék a továbbterjedést, zárták a közleményt.

Kapcsolódó
Így kerülhetett Botfa környékére a vakságot és égést okozó növény
Már szervezik az irtást, közölte a példányokat felfedező biológus.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik