Mozaik

Rekord döntött a világ legnagyobb szélerőműve

China Tree Gorges Corporation
China Tree Gorges Corporation
Igencsak bepörgött.

Eddigi legnagyobb teljesítményéhez egy tájfun segítette hozzá a gigantikus szélerőművet – írta a Zöld Pálya.

A COP28 néven futó dubaji klímacsúcs közeledtével egyre több szó esik a nagyhatalmak vállalásairól, klímacélok elérésének lehetőségeiről és a megújuló energiák szükségességéről.

Az ENSZ-tagállamok legfontosabb vállalásai ezeket helyezik előtérbe: a megújulók kapacitásának háromszorosra növelése, az energiahatékonyság megduplázása, és a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetése 2050-ig. Az első vállalás jegyében egyre nagyobb kapacitású szélerőműveket telepítenek világszerte.

Az USA-ban nemrég helyeztek nagy teljesítményű turbinákat az óceán kellős közepére, Kína eközben megépítette a világ legnagyobb, szélerőművét.

Pixabay

A Tajvani-szorosba telepített turbina 252 méter átmérőjű és 16 MW a teljesítménye. A Goldwind nevet viselő szélkerék söprési területe megközelítőleg 50 000 négyzetméter.

Az új erőmű július 19-én állt csatasorba a délkeleti Fujian tartományban található Zhangpu Liuao tengeri szélerőműparkjában. Az állami tulajdonú China Three Gorges (CTG) energiavállalat szélturbinája szeptember 1-jén a Haikui tájfunnak köszönhetően 23,56 m/s csúcssebességgel találkozva eddigi legjobb eredményét teljesítette.

Az intelligens szerkezet valós időben képes úgy optimalizálni a beállításait, hogy akkor is termeljen áramot, amikor a hagyományos erőművek már automatikusan leállnak.

A világelső óriás erőmű 24 óra alatt 384,1 megawattórát termelt. Ez az energia közel 170 000 háztartás ellátására elegendő. Ez új rekordot jelent egy egyedi szélturbina esetében egy nap alatt.

A korábbi rekordot egy dán szélerőmű, a 15 MW-os, 236 méter átmérőjű Vestas augusztus közepén állította fel.

Kapcsolódó
Felhőkarcolókkal vetekszik a világ legnagyobb szélturbinája
Kína átvette az elsőséget a szélturbinák versenyében.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik