Mozaik

Újranyitják a 20 éve bezárt Rác fürdőt

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Az épület mára szinte teljesen tönkrement.

A budapesti Rác fürdő 1572-ben épült, majd Ybl Miklós tervei alapján átalakították – az egykori leírás dicsérő szavai szerint:

dísz, csín, kényelem és célszerűség tekintetében mintának vehető s amilyennel a főváros egyetlen hasonló intézete sem mérkőzhetik.

1934-ben hivatalosan is gyógyfürdővé nyilvánították. Az épület a II. világháború alatt súlyosan megrongálódott, Ybl bővítése a langyos medence kivételével jórészt megsemmisült. A háborút követően a fürdőt csak 1965-ben nyitották meg, a ’60-as évek elején történt felújítás során több megmaradt, de sérült épületrészt elbontottak.

A nyolcvanas évekre a fürdő állapota egyre romlott. Felújítása 2002-ben már halaszthatatlan volt, ezért bezárták, és úgy tervezték, 2004-ben már újra igénybe veheti a nagyközönség. A környék rendezési tervének elfogadása után 2010-re befejeződött a fürdő rekonstrukciója egy szállodarész hozzáépítéssel. Az Ybl-féle átalakításokat korabeli dokumentumok alapján állították helyre, építették újjá. Számos tulajdonosi és jogi vita miatt azonban a fürdő nem nyitott meg, hosszú éveken óta zárva tart. Állapota folyamatosan romlott, sőt, veszélyessé vált, az épületek szinte teljesen tönkrementek.

A fürdő alul-felül ázik, penészedik, a plafonról cseppkövek lógnak, a vakolat mállik, a kapcsolószekrényekből mindent kiloptak – látható az RTL Híradó tudósításában.

Az épületet kétszer is elöntötte az árvíz, emiatt az elektromos berendezések használhatatlanok. A penészek helyiségek kiszellőztethetetlenek, az itt állapotfelmérést végző szakemberek hónapokra megbetegedtek.

A fürdőt 2021-ben vásárolta vissza a Budapest Gyógyfürdői Zrt., akik már készen állnak az újra nyitásra. Ehhez 5-5,5 milliárd forintos beruházásra van szükség, melyet saját büdzséből kívánnak rendezni.

A tervek szerint 2025. márciusában nyit majd meg teljes kapacitással a Rác fürdő – és ugyanekkor fog bezárni a régóta felújításra szoruló Gellért fürdő.

Kapcsolódó
Befürdött az első szezonnal az ország legújabb fürdője
A 7 tengeri csillagosnak megálmodott fürdő még csak 2 csillagnál jár.
Olvasói sztorik