Mozaik

Vigyázzunk az őszi kerti munkák közben a poszméhekre

pixabay
pixabay
Poszméhek királynői már keresik a tökéletes pihenőhelyet, ahol majd a téli időszakot töltik.

Annak ellenére, hogy napközben a hőmérséklet még mindig kedvezően alakul a természet lakói már érzik a hideg évszak közeledtét. Vannak olyan élőlények, amik már most elkezdik keresni téli pihenőhelyüket. Többek között a poszméh királynők is.

Poszméhek most keresik a tökéletes helyet, mostanában húzódnak be a föld alá telelni, igaz még nyári meleg van, tette közzé a felhívást Facebook oldalán a Mézerdő Méhészet.

A poszméheknél a királynők gyakran a földfelszín alá vackolják be magukat „téli álmot aludni” vagy közvetlenül a védelmet adó levélkupacok alatt vészelik át a hideg, fagyos hónapokat.

Miskolczi Tímea Panny

Saját kertünkben is érdemes odafigyelni ilyenkor ősszel az összegyűjtött levélkupacok háborítatlanságára. Hiszen ezek a természetes búvóhelyek számtalan, a környezetünkben élő élőlénynek adnak kiváló búvóhelyet a téli hónapokra. A hideg idő beálltáig kint hagyott leveleket jobb nem bolygatni addig, amíg a tavaszi meleg be nem köszönt .

A poszméheknél csak a megtermékenyített királynők telelnek át – mohapárnában, fakéreg alatt vagy a talajban –, melyek aztán tavasszal új állam alapítását kezdik meg. A levegő melegedésével előbújnak védett helyükről, és hozzálátnak az új fészek építésének. A fészek helyét minden faj sajátos módon választja meg.

A lepkék után a beporzó rovarok közül világszerte a legnagyobb figyelem a poszméhekre irányul, az állományuk egyes régiókban drasztikus csökkenést mutat.

pixabay

A poszméhek haszna

Már áprilisban előbújnak a poszméhek. Zümmögve serénykednek a fák körül, virágok körül. Sok embert riaszt nagyságuk és szárnyberregésük. Ne feledjük, hogy béketűrőbbek a darazsaknál vagy akár a háziméheknél. Ne üldözzük, ne bántsuk a poszméheket, mert a leghatékonyabb megtermékenyítői a virágoknak. Az üvegházban, fóliasátorban bennrekedt példányokat engedjük szabadon, tessékeljük őket a szabadba. A poszméhek kertünk segítői is, előszeretettel keresik fel többek közt a paradicsom, a paprika, a cukkini virágait. A lepkék után a beporzó rovarok közül világszerte a legnagyobb figyelem a poszméhekre irányul, az állományuk egyes régiókban drasztikus csökkenést mutat. Ennek egyik fontos oka az intenzív vegyszerezés, rovarölő és gombaölő szerek jelentős használata.

Kapcsolódó
Veszélyben a magyarországi beporzók
A méhek száma rohamosan csökken, miközben a beporzást igénylő növények száma nő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik