Mozaik

Újranyitották a csanádpalotai tájházat

Facebook / Csanádpalota Város Önkormányzata
Facebook / Csanádpalota Város Önkormányzata
A helytörténeti gyűjtemény létrehozása Asztalos P. Kálmán parasztköltő, autodidakta néprajzkutató érdeme.

Hét év kényszerszünet után ismét látogatható az Asztalos P. Kálmán Tájház Csanádpalotán – írta a Promenád24.

Az évek alatt nagyon rossz állapotba került épület felújítására néhány éve az önkormányzat pályázott már, de nem járt eredménnyel. Most azonban társadalmi összefogásnak köszönhetően az önkormányzat, a városban működő civil szervezetek, illetve a lakosok közösen dolgoztak azon, hogy ismét fogadhassa a látogatókat a tájház.

Facebook / Csanádpalota Város Önkormányzata

Elsősorban a több helyen beázó tetőt kellett felújítani. Közel 40 palotai dolgozott azon 3-4 héten át, hogy szeptember végére elkészülhessen a tájház.

A Szent István utca 42. szám alatt álló patinás épületet az 1850-es években id. Kellner Jakab helyi kereskedő építtette. A család a 20. század elején építhette hozzá az udvari tornácot, és ugyanerre az időszakra tehető az utcai homlokzat díszes, vakolt kialakítása is.

A házat Ifj. Kellner Jakabtól vásárolta meg az 1930-as években Veres János helyi kovácsmester, aki a telek utcafrontján alakított ki kovácsműhelyt, mely ma is az eredeti helyén – eredeti nyílászárókkal, kovácskéménnyel – áll. A kovácsműhely udvar felöli részén kisebb helyiségben található a cipészműhely teljes berendezése, felszerelése. Ennek minden berendezését Kovács Péter cipészmester özvegye és leánya, Gulyás Jánosné ajándékozta a honismeret gyűjtemény javára.

Facebook / Csanádpalota Város Önkormányzata

A helytörténeti gyűjtemény létrehozása Asztalos P. Kálmán (1905-1989) parasztköltő, autodidakta néprajzkutató érdeme. A lokálpatrióta hosszú évtizedek alatt összegyűjtötte a faluban használatos XIX-XX. századi tárgyakat.

Számos régi eszköz kapott helyet a tárlaton. A konyhában használatos eszközök (korsók, tálak, butellák) mellett a századforduló divatjának megfelelően, berendezett szobabelső látható a gyűjteményben: festett bútorokkal (sarokpaddal, asztallal, ággyal, sublóttal) és szentképekkel.

Az udvaron és a kocsiszínben mezőgazdasági szerszámok, vontatóeszközök, a raktárban a kenderfeldolgozás eszközei kaptak helyet.

Kapcsolódó
Közel 200 éves vályogház az év tájháza 2023-ban
Berendezése a több mint 300 éve itt élő emberek életmódjának, szokásainak és tárgykultúrájának lenyomata.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik