Mozaik

Történelmet írt a Somogyban talált gólya

márton andrás
márton andrás
Afrika helyett Magyarország felé vette az irányt telelésre a Bulgáriában gyűrűzött madár.

Több évtizedes madármentő pályafutása alatt sosem tapasztalt történetről számolt be a Sokszínű vidéknek Márton András, a a dömösi BirdMania Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont vezetője.

A szakember szeptember 22-én kapott értesítést arról, hogy a Somogy vármegyei Kaszón legyengült, sérült fiatal fehér gólyát találtak, aki repülni is alig tudott. A Bütyök Állatotthon és Állatvédelmi Egyesület aktivistái fogták be az állatot, a sebei miatti elsősegélynyújtás során pedig kiderült, hogy az idén született fiatal madarat Bulgáriában gyűrűzték meg.

márton andrás

Márton András Rusko Petrov bolgár madármentőtől részletes információkat kapott a fehér gólyáról. E szerint a gólya idei ifjonc, július 7-én szállította be fészekből kiesett fiókaként Burgaszból a Területi Környezetvédelmi és Vízügyi Hatóság a Stara Zagora-i mentőközpontba, ahol felnevelték, és szeptember 13-án több társával együtt szabadon engedték, hogy megkezdjék vonulásukat afrikai telelőhelyük felé.

Innentől jön a csodálkozás, mi a bánatot keres Somogyban ilyenkor egy bolgár gólya? A török határtól mintegy 120 kilométerre eresztették szabadon, alig 300 kilométerre Isztambultól, ahol a kelet-európai gólyák tömege indul Afrika felé. Ez a madár pedig éppen ellenkező irányba kezdte vándorútját, egészen Magyarországig. A gólya Burgaszban kelt ki, szinte kizárható, hogy szülei nyugati – azaz Gibraltár felé – vonulók lennének, és ezt örökölte volna genetikailag

– mondta Márton András.

A gólya csapatban lett elengedve, a többi a jó irányba indult, ő ellenben megindult kelet helyett nyugatnak. A jelenlegi információk szerint amit csinált, az példa nélküli a gólyák vonulásának történetében, ezért abszolút nem érthető az egész.

Az a vicc jutott róla eszembe, amikor az egyszeri autóvezető hallgatja a rádióban az Útinformot, ahol bemondják: vigyázat, egy őrült szembe megy a forgalommal az autópályán. Ez a gólya ifjonc szembe ment végig a “forgalommal”, ahány gólyával útközben találkozott, mind pont az ellenkező irányba tartott

– említette találóan a dömösi madármentő.

márton andrás

A madár a befogás másnapján átkerült a BirdMania Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpontba. Sebei szépen gyógyulnak, erőnléte is sokat javult, biztosnak tűnik, hogy teljesen meggyógyul és jövőre szabadon engedhetik. A tervek szerint jeladót is kap, hogy a madármentők követhessék útját, s kiderüljön: kelet vagy nyugat felé indul-e telelni.

Tekintettel arra, hogy a megmentett gólya amolyan felfedező kalandornak számít, a Kolombusz nevet kapta.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik