Virágzó vidékünk

Elszökött Dömösről a háromszor megmentett gólya

wikimedia commons/illusztráció
wikimedia commons/illusztráció
A környéken élők segítségét várják, a Dunakanyarban tűnhet fel a madár.

Márton András dömösi madármentőről már több alkalommal írtunk. A szakember most segítséget kér a környéken élőktől, ugyanis ma, február 20-án reggel – mint utóbb kiderült – 7.39-kor a náluk telelő fiatal gólyák valahogy kinyitották a röpdéjük ajtaját, majd 8 óra körül az egyik kiment, s elrepült a vakvilágba.

Ő pont az a Luca, akit 2021-ben egy fészekből kiesett fiókából neveltek fel, majd 2022 március végén szabadon távozott, de alig három nap múlva, Pilismaróton a Sportcsarnok mellett a földön találták áramütésssel, s visszakerült a BirdMania – Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpontba, Márton Andráshoz.

Sikerült meggyógyítani, s GPS jeladóval felszerelten újból eleresztésre került 2022 augusztusban, de újfent visszakerült pár nap múlva, mivel – vélhetően a korábbi áramütés miatt – csak a földön , talajon állva akart aludni. Akkor a rendőrség értesített a gyűrűje alapján, hogy a maróti CBA parkolójában táborozik

– írta Facebook bejegyzésében a madármentő.

E két eset után már nem tervezték elengedni, félve, hogy baja lesz, most viszont ez a madár szökött ki, ráadásul most se gyűrű, se jeladó nincs rajta.

Aki látja, kérem azonnal értesítsen. Emberektől nem tart, bizalmas, így kertbe is berepülhet, odamehet emberekhez, mert szelíd. Elérhetők vagyunk Messengeren, vagy a +36 70 532 0611 telefonszámon

– közölte Márton András.

Luca a környéken – Leányvárig-Piliscsévig bezárólag – most biztosan az egyedüli észrevehető gólya, felbukkanhat Dömös, Pilismarót, Visegrád, Esztergom Kismaros, Nagymaros, Zebegény, Szob környéken.

Kapcsolódó
Ötödször tért vissza sérült párjához Dömösre a fehér gólya
Szofi és Macus szerelme európai viszonylatban is egyedüli.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik