Mozaik

Hosszú idő után újra vannak jeladós gólyái az országnak

facebook/BirdMania - Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont
facebook/BirdMania - Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont
Európa több országából már most nagy az érdeklődés a dömösi gólyaprojekt iránt.

Aligha kérdéses, hogy a magyar emberek legkedveltebb madara a fehér gólya. Állatbarátok tízezrei figyelik a híradásokban a gólyákról szóló információkat, vonulásukat, telelésből történő hazatérésüket, mindennapjaikat, a fiókák életét.

Kapcsolódó
Százezernyi gólya indul a szellők szárnyán Isztambulból Afrikába
Felemelő látvány a gyülekezés és a fegyelmezett összetartás.

Éveken át nagy figyelem kísérte a jeladóval ellátott gólyákat, hiszen követni lehetett tartózkodási helyüket, ami vonulásukkor volt a legizgalmasabb. A jeladós gólyák azonban eltűntek, vélhetően a jeladók meghibásodása miatt.

Az elmúlt esztendőkben a fehér gólyák jeladózásában korábban aktív Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nem végzett ilyen tevékenységet, melynek egyik oka, hogy az egymillió forint körüli jeladók beszerzésére nem volt anyagi forrás.

Márton András a dömösi BirdMania – Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont vezetője viszont nem hagyta annyiban a dolgot. Az ország egyik legismertebb madármentője és gólyabarátja évek óta azon fáradozik, hogy a fehér gólyák fajvédelmének érdekében minél több madárra kerüljön jeladó. Ez a vágya most teljesült.

Azt már régóta tudom, hogy egy jeladó közel sem kerül egymillió forintba, most viszont bizonyítottuk is e tényt. Saját fejlesztésünknek köszönhetően – természetesen technikai szakemberek közreműködésével – 80 ezer forintból készült el egy darab, a madarak színes gyűrűjébe épített jeladó, ebből az első szériában tizenkettő. Ezeket az általunk működtetett dömösi BirdMania Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpontban most 11 gólyára, illetve Sződön – az idén májusában az EON-nal közösen épített fészekben cseperedő – gólyafiókára tettünk, teszünk fel. Nálunk a 11 gólyából 5 a celeb gólyapár, Szofi és Macus idei fiókái, plusz 1 hozzájuk adoptált mentett, elárvult fióka, illetve ilyen jeladót kap 5 felnőtt, sérülésből felgyógyult, most eleresztésre kerülő fehér gólya

– mondta a Sokszínű Vidék érdeklődésére Márton András.

Mint megtudtuk, a projektet a Vodafone támogatásával valósítják meg. A telefontársaságnak köszönhetően követhető majd a 12 jeladóval ellátott madár élete, vonulása három és fél éven keresztül.

Ami biztos, hogy a jeladós madarakat augusztus közepén, a vonulási időszak kezdetekor szabadon engedjük, és Isztambulig tartó expedíciónk keretében – drónokkal, kamerákkal felszerelkezve – útjukat személyesen követjük a Boszporuszig, melyet az interneten naponta lehet majd követni. Azért lesz ez érdekes, mert a jeladóknak köszönhetően a gólyák isztambuli gyülekezőhelyéig már tudni fogjuk, milyen ütemben haladnak a jeladós madarak, utána pedig természetesen azt is, hol töltik a telet

– tájékoztatott a dömösi madármentő.

Jövőre – ha az első 12 jeladó úgy válik be, ahogy remélik – szintén a Vodafone támogatásával már 50 gólyát terveznek jeladós gyűrűvel ellátni. Ebben az MME gyűrűző központ együttműködésére is számítanak majd.

Márton András azt is elmondta, hogy jeladóik iránt Európa több országából már most nagy az érdeklődés, így bíznak abban, hogy saját fejlesztésű projektünkkel hozzájárulunk a fehér gólyák fajvédelméhez az egész kontinensen.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik