Mozaik

Mennyei libamájat ígérnek Márton napra

Pixabay
Pixabay
A libából készült termékek exkluzív, prémium kategóriába tartoznak, a baromfifélék közül a legmagasabb értéket képviselik.

Márton napon idén minőségi magyar libahúst és libamájat fogyaszthatunk – írta az MTI a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményére hivatkozva.

A madárinflueza-járvány után ismét magára talált a lúdágazat, az év második felében nagy lendületet vett a hízott liba felvásárlása és a vágás is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerdán közzétett körképe szerint a közelgő Márton napon kiváló minőségű magyar libahús és libamáj kerülhet a hazai fogyasztók tányérjára.

A Márton napi libafogyasztás évszázados hagyománya ma is él. Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon nagy evés-ivást rendeztek elődeink, hogy a következő esztendőben is bőségben legyen részük.

Pixabay

A madárinfluenza-járvány miatt 2023 első felében az utóbbi évek legalacsonyabb mennyiségét állította elő a lúdágazat, az év második felében azonban ismét felfutóban van a termelés, így Márton napon idén sem lesz hiány a hazai libahúsból.

A Lúdszövetség adatai szerint az év első kilenc hónapjában 15 ezer tonna élő libát vágtak le a vágóhidakon, ami 17 százalékkal haladja meg az előző évi szintet.

Jóllehet az év során a takarmányárak némiképp csökkentek, a fogyasztók mégis az előző évinél magasabb árszinten találkozhatnak a libahússal és a libamájjal a boltokban.

A magyarországi libahús jelentős része exportra kerül, hízott libamáj termelésben pedig hazánk a világ élvonalába tartozik.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik