Mozaik

Egyméteres sárkányt fogtak a Dunában

facebook/Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége
facebook/Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége
Egészen pontosan a folyó Neszmélyi-holtágán.

A süllő – a horgászok körében gyakran sárkánynak nevezett ragadozó hal – folyó és állóvizeinkben egyaránt megtalálható. Szereti a kemény medrű vízrészeket, ahol búvóhelyet keres magának, és onnan csap le áldozatára.

Méretes süllők kifogásáról többször írtunk. Akadtak horogra gigapéldányok szinte minden jelentősebb vizünkben, így a Dunában, a Tiszában, a Balatonban és a Körösökben is.

Süllőre többféleképpen horgásznak, de az egyik legkedveltebb módszer a pergetés, amikor a horgász szinte “megkeresi” a halat. Ilyen versenyt rendezett a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége a múlt hétvégén a Duna Neszmélyi-holtágán.

A IV. páros csónakos pergető versenyre a neszmélyi belső-ágban november 12-én került sor.

 A mai napon nehéz feladatuk lesz a horgászoknak, hiszen a “meleg víz” miatt a halak még nem álltak össze, így vélhetően az egész ágat be kell járni a győzelemért

– közölték a megmérettetés előtt közösségi oldalukon a szervezők.

Zsákmányban nem volt hiány, ám mint mindig, ezúttal is a legnagyobb kifogott hal került a középpontba.

A verseny legnagyobb halát Szabó Zoltán fogta, egy 97 centiméteres gyönyörű sárkányt. Gratulálunk, ismét köszönjük a Dunának

– írták.

Wikipedia szócikke szerint, hogy a süllő Magyarországon a legkisebb kifogható mérete 30 centiméter. Tilalmi időszak március 1-jétől – április 30-ig van. Hazánkban a Magyar Horgászban közölt horgászrekord szerint 14,96 kilogramm a legnagyobb süllő, mely 2007-ben került horogvégre.

A világrekord 18,70 kg, melyet 1990-ben Ausztriában a Dunából fogtak, ennek a halnak a hossza 116 centiméter volt.

Kapcsolódó
Horogra akadt a Körösök királynője
Ilyen méretes süllő kapitálisnak számít a fajában.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik