Mozaik

Módosult a Tisza-tó leürítésének ütemterve

Facebook / Kötivizig
Facebook / Kötivizig
Túl magas a jelenlegi vízszint.

Egy lépcsőben állítják be a tó téli vízszintjét – írta a KÖTIVIZIG.

A Tisza-tó téli időszakra meghatározott vízszintjének beállítása során évről évre több tízmillió köbméter vizet engednek le a tározóból. Erre azért van szükség, hogy megakadályozzák a tavon télen kialakuló jégtakaró partrombolását.

A Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei az elhúzódó árhullámok levonulása miatt a Tisza-tó téli vízszintjének beállítását korábban úgy módosították, hogy az nem két lépcsőben történik, hanem a Kisköre-felső vízmércén mért 620 mínusz 10 cm-es téli vízszintre. A tó őszi leürítését a korábban kiadott ütemterv szerint november 6-án, a Kisköre-felső vízmércén mért 720 centiméteres vízállásnál megkezdték.

Ahogy korábban a Sokszínű vidék megírta, a Tisza folyón levonuló árhullám miatt azonban november 10-én 690 centiméteres vízállásnál felfüggesztették a leürítést.

KÖTIVIZIG

A folyón novemberben folyamatosan kisebb árhullámok követték egymást, amely nem tette lehetővé az őszi leürítés folytatását a magas vízhozam és vízszintek miatt. Kiskörénél a vízszint 50 centiméterrel alacsonyabb a nyárinál, míg Tiszafürednél 40-50 centivel magasabb annál.

A folyó vízjárásának előrejelzését figyelembe véve várhatóan november 27-29. közötti időszakban folytatható a Tisza-tó őszi leürítése, erről külön ütemtervet adnak ki a vízügy munkatársai.

Kapcsolódó
Fokozatosan átállítják a Tisza-tó vízszintjét
Pontosan meghatározzák a szükséges vízszintet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik