Mozaik

Környezetvédelmet támogató zöldtéglát fejlesztettek ki Szegeden

pixabay
pixabay
A zöldtégla megóvhat minket a szén-monoxid-mérgezéstől, és tisztább lesz tőle a levegő is.

Környezetvédelmet támogató kerámiabetétet fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetemen. A zöldtéglának elnevezett katalizátor átalakítja a kályhákban-kazánokban az égéskor keletkező füst káros anyagait, például a veszélyes szén-monoxidot, így kevesebb szennyező gáz és korom jut ki a környezetbe. A gyártókkal már folynak a tárgyalások, és a tervek szerint jövő ősszel már árusítani fogják a hazai kereskedelemben a szegedi zöldtéglát, ami a fűtés hatásfokát is növeli, írta honlapján a Telex.

A Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Környezeti Kémia Tanszékén több évtizede folynak környezetvédelmi kutatások, dr. Sápi András vegyész pedig két éve kezdett foglalkozni a háztartásokban is alkalmazható fűtési katalizátor kifejlesztésével. A kutatási tervet az indokolta, hogy az Európai Unióban az elmúlt évek során egyre lejjebb szorították a szabályok a füstkibocsátás megengedett mértékét. Európában azonban az ipari és a lakossági fa- és vegyes tüzelésű berendezések száma több mint 70 millió. Ezért a kályhákban, kandallókban és kazánokban olyan megoldást kell alkalmazni, ami csökkenti a káros anyagok kibocsátását.

Az egyetem anyagilag, műszeres háttérrel és minden egyéb szükséges forrással támogatja Sápi András kutatását.

A katalizátorhoz felhasználható anyagok tesztelését szinte kiskanálnyi adagokkal kezdtük: először kis mennyiségeknél vizsgáltuk meg, hogyan reagál egy-egy anyag a füstgázokra

– magyarázta a kutató.

A kutatást a jól megfelelő keverékekkel folytatták tovább. A különböző összetételű masszákból a szokásos kerámiaöntési technológiákkal és a modernebb 3D-nyomtatóval is készítettek kerámiatéglákat. A szárítás és a kiégetés után tesztelték a gyakorlati működést. Végül sikerült létrehozni azt a katalizátort, amely eredményesen átalakítja a füstöt.

Az elkészült katalizátort a fafűtés mellett a vegyes tüzelésű, továbbá a gázzal és az olajjal fűtött kazánokban is alkalmazni lehet. A szegedi zöldtégla az égés során keletkező füstgázösszetevőket megköti és átalakítja más, kevésbé ártalmas anyagokká.

A tégla nem tartalmaz drága és külföldi összetevőket, hanem magyar bányából származó, olcsó alapanyagokból készül. Jó esetben már a következő fűtési szezonra, azaz 2024 őszére kapható lesz a kereskedelemben a szegedi zöldtégla

– tette hozzá dr. Sápi András vegyész.

Jelenleg is tovább vizsgálják, hogy a fűtés közben a kéményen kiáramló füstgázok milyen fajtájú és mennyi káros anyagot tartalmaznak a katalizátor használata nélkül, és mennyi marad ezekből a füstben akkor, ha a kerámiabetétet a begyújtás előtt beillesztik a kályhába avagy a kandallóba.

A mérések alapján a szén-monoxid mennyisége a felére csökken a katalizátor működésének hatására.

A találmány hasznos lehet önkormányzatok számára is, hiszen, ha egy településen sikerül a fával fűtő emberek körében elterjeszteni a katalizátort, tisztább lehet télen a falu vagy a város levegője.

Kapcsolódó
Így spórolhatunk a fűtésszámlánkon
Akár komoly összegeket is megtakaríthatunk a téli hónapok alatt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik